Hogyan szurkoljunk a magyar válogatottnak – A Coca Cola és egy sportpszichológus tippjei

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 10. 07. 08:20

Október 8-án Bulgáriával csap össze a magyar válogatott. A Coca-Cola támogatása jeléül egyedi címkés palackokkal készült, melyek a nagy október 8-ai este apropójából kaphatók az éttermekben, bárokban. A szurkolói címkéken mi más szerepelne, mint Az éjjel soha nem érhet véget focihimnusz címe!

A szurkoláshoz készült palackok

A jelenlegi bizonytalan helyzetben is érdemes megtalálni a módját, hogy a szurkolók tudjanak drukkolni a válogatottnak, a járvány elleni óvintézkedéseket betartva – véli Nagy Sándor sportpszichológus. – A sport, így a futball is megtanít megküzdeni a nehéz helyzetekkel. Ehhez nem csak fizikai, hanem mentális erő – nyugodtság, magabiztoság, küzdőképesség – is kell. A csapatjátékok még arra is tanítanak, hogy a győzelem csak együtt sikerülhet, ahol tágabb értelemben a szurkolók is a csapathoz tartoznak. A Covid-helyzettel való megküzdésben, a mentális stabilitás feltöltésében, a stressztűrő képesség fejlesztésében is ezek az erőforrások játszhatnak fontos szerepet! – teszi hozzá Nagy Sándor.

A szurkolás amellett, hogy ránk is jó hatással van, a kedvenc játékosainknak is segít, hiszen érezni fogják, hogy lélekben velük vagyunk. Amennyiben a szurkolók nem lehetnek jelen fizikailag a mérkőzéseken, úgy azt az érzetet kell erősíteni, ami a mérkőzések hangulatát a lehető legjobban visszaadja. Beleértve a felfokozott várakozást, a mérkőzések előtti rituálékat, a meccsek alatti közös szurkolás lehetőségét, és a meccsek utáni sikerek ünneplését, vagy kudarcok feldolgozását is. Ebben a saját csapattal való azonosulási formák, kellékek – hasonló mez, sál, zászlószínek – viselete mellett segíthetnek a stadionon kívüli kisebb létszámú, biztonságos férőhelyeket nyújtó, kivetítős szurkolói „pontok”, helyek (klubok, éttermek, pubok, bisztrók, teraszok, terek) biztosítása” – fűzte hozzá Nagy Sándor, aki a Coca-Cola kezdeményezésével is egyetért, hogy az egyedi, szurkolói címkés palackok is a közösségi élményhez, az összetartozás érzésének növeléséhez járulhatnak hozzá. – És amiatt is jó, ha kivesszük a részünket a szurkolásból, mert ezzel a játékosok teljesítményén is javíthatunk! „A szurkolók támogató viselkedése társas támaszt nyújt a saját csapatnak. A társas támasznak stresszcsökkentő szerepe van, a csapatnak drukkolás ösztönöz és motiválóan hat a játékosokra. A szurkolói támogatás segít a nehéz helyzetekkel való megküzdésben, az ellenféllel szembeni küzdelemben, gyakorlatilag a szurkolótábor a meccs „tizenkettedik játékosa”!

Nagy Sándor

Érdemes tehát már most felkészülni, kinézni a törzshelyünket, megbeszélni a haverokkal a tervet, és – a megfelelő biztonsági előírásokat betartva – átélni a meccset… és minden apró sikert lekoccintani szurkolás közben. Hajrá!

Címkék:

Kapcsolódó cikkeink