Hogyan működik?

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 10. 31. 08:00

A Széchenyi-kártya a mikro-, kis- és középvállalkozások részére kialakított, kedvezményes kamatozású, állami támogatásban részesített hitelkonstrukció, amelynek célja, hogy a pályájuk kezdetén lévő, de legalább már egy éve működő vagy akár már régóta tevékenykedő kisvállalkozások, egyéni vállalkozók egyszerűsített eljárással szabad felhasználású, likviditási problémákat kezelő hitelhez jussanak. A hitel felvételét megkönnyíti, hogy a Hitelgarancia Zrt. nagymértékben: a hitelkeret és kamat összegének 80 százaléka erejéig készfizető kezességet vállal. Az 1-től 25 millió forintig terjedő összegű folyószámla-hitelkeretet a programban részt vevő kereskedelmi bankok biztosítják a vállalkozások számára. A vállalkozók szabadon választhatják meg, hogy a konstrukcióban részt vevő hitelintézetek – MKB, OTP, Erste Bank, Volksbank, illetve a konstrukcióban részt vevő takarékszövetkezetek – közül melyikhez kívánnak fordulni.
A hitelkeret megnyitásával egy időben a vállalkozások, vállalkozók egy MasterCard Standard típusú bankkártyát kapnak, amellyel bárhol, bármikor igénybe vehetik a részükre megnyitott hitelkeretet fizetés, vásárlás vagy készpénzfelvétel céljára anélkül, hogy ezen fizetési tranzakciók miatt külön el kellene menniük a számlájukat vezető bankfiókba.
A bankok által megnyitott, a Széchenyi-kártyához kapcsolódó folyószámláról átutalásokat is lehet kezdeményezni, illetve a vállalkozás részére befolyó összegek is jóváírásra kerülhetnek. A bankok a folyószámlához való hozzáférés céljából kényelmes megoldásokat kínálnak a vállalkozóknak elektronikus banki terminálok formájában, amelynek igénybevételével a számlához akár a vállalkozó saját irodájából vagy otthonából is hozzáférhet.
A Széchenyi-kártyás vállalkozások a futamidő lejáratakor igényelhetik hitelkeretük meghosszabbítását, de akár korábbi hitelkeretük megemelését is.

Kapcsolódó cikkeink