Hogy készül a magyar siker?

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 03. 26. 12:57

Mint a szakácsoknak a Bocuse d’Or, olyan egy cukrásznak az Olaszországban rendezett fagylalt-VB, a Gelato World Cup – az itt elért 3. helyezés a magyar gasztronómia hatalmas eredményének számít. Somogyi Renátát, a csapat kapitányát a kétéves felkészülésről és a januári siker hazai hatásairól kérdeztük.

Renáta nemcsak a fagylaltkészítéséhez ért: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdász doktorandusza

A cikk a Trade magazin 2024/4. lapszámában olvasható.

– Hogy alakult ki a VB-csapat?

– A 2023-as Fagylalt-EB-n elért 3. helyezésünknek köszönhetően automatikusan kvalifikáltuk magunkat VB-re – Füredi Krisztián cukrászmester, Gácsi Zoltán fagylalt- és csokoládémester és én –, a versenyfeladatok bővítése, másrészt azok speciális jellege miatt volt szükség két további szakemberre, így találtuk meg Fodor Sándor chefet és Gáborecz István jégszobrászt. A felkészülést tavaly májusban kezdtük el, és heti rendszerességgel mutattuk be egymásnak a kreációinkat és ötleteinket.

A VB-n 11 feladattal kellett megküzdenünk, egy megadott tematikára felfűzve azokat – ez nálunk az Alice Csodaországban volt. A versenyen az ízek, a textúra, a kreativitás adja az összpontszám 60%-át, a fennmaradó 40%-ot a külsővel lehet megszerezni. Az artisztikai versenyszámoknál (csokoládészobor, grillázsszobor, jégszobor) persze csak a külalakot pontozták.

– Miért mindig az olaszok győznek?

– A verseny az olaszok számára nem csak egy megmérettetés: presztízskérdés! Nagyon komoly felkészítő és szponzori csapat áll a háttérben, akikkel nagyon nehéz felvenni a versenyt.

Értékelik a kreativitást, mind kinézetben, mind az alapanyagban. A legfontosabb, hogy tartsuk a szabályzatban leírtakat, a kötelező szponzori elemeket, valamint a súly- és méretkorlátokat. A magyar csapat például a monodesszertje esetében egy nagyon izgalmas ízkombinációt alkotott meg: yuzu, calamansi, ananász és mogyoró egyvelege volt, kiegészítve a híres rumbaba tésztával.

Egy nemzetközi versenyen elég sok extrém ízkombinációval találkozhat az ember, amely nem biztos, hogy a mindennapi magyar fogyasztó kedvencei közé tartozik. Például a sós, olívaolajból készített fagylalt – ilyet is kellett készíteni a verseny során.

– Miért lett a Balaton a fagylalt hazai „fővárosa” az utóbbi években?

– A Balatonon többségében szezonális nyitva tartással üzemelnek a fagylaltozók, aminek mindenképpen előnye, hogy az üzemeltetőknek van idejük a tél folyamán kicsit „megpihenni”, van idő arra is, hogy az ember inspirálódjon, megújuljon mind alapanyagok, mind ötletek terén, és nem utolsósorban, hogy továbbképzésekre járjon.

Mi, balatoniak, egyébként, azt gondolom, hogy összetartunk, vagyis úgy mondanám, hogy van egy bizonyos kör, akik együtt járunk tanfolyamokra, kiállításokra, egyeztetünk alapanyagárakról, beszerzési forrásokról, azaz hatékony információcsere zajlik közöttünk.

– Mit jelent ma a versenyeredmény az Ön számára?

– Öt éve, az Év Fagylaltja cím megszerzésekor álmomban sem gondoltam volna, hogy eljutok idáig, de úgy tűnik, semmi sem lehetetlen. Ez a díj a magyar fagylaltválogatotté, egy csapatversenyről, ami olyan a fagylaltmestereknél, mint a Bocuse d’Or a séfeknél.

2022 nyarán hívott fel Giancarlo Timballo, a Fagylalt Világszövetség elnöke, hogy a Világszövetség úgy döntött, Magyarországot érdemesnek tartja felvenni tagjai közé: szeretnék, ha elindulnánk a 2023-as Európa Bajnokságon, és én legyek a csapatkapitány.

Akkor azt mondtam, most vagy soha. Persze az egész folyamat, a csapatalapítás, a gyakorlások szervezése, egyeztetések rengeteg energiát és időt igényeltek, de most sem csinálnám másként.

– Mi jön ezután?

– Csapatunk most egy kicsit regenerálódik, hiszen az Európa Bajnokságra való felkészülést beleszámítva összesen 2 éven át tartott a felkészülési és versenyfolyamat. Természetesen igyekszünk a rengeteg szakmai felkérésnek eleget tenni, sok kiállításra és bemutatóra járunk el.

Alapanyag-felhasználás, technológia, szemléletmód – a szakma nagy változásokon ment keresztül. Az elismerés, a siker a többi kollégának is lendületet ad. Azt gondolom, a szakma idősebb tagjai is büszkék ránk. Sokakkal beszélgetek egy-egy szakmai konferencia vagy találkozó alkalmával: mindenki megbecsülését fejezi ki az új generáció irányában, és örülnek, hogy megmutattuk a világnak, hogy igenis, tudnak a magyarok is. //

Kapcsolódó cikkeink