Hogy függ össze a dohány és a tenyésztett hús?
Az izraeli BioBetter szokatlan célra használja a dohánynövényt: a startup olyan összetevőt termeszt ezáltal, amely segíti a sejtnövekedést. A módszer elhárítani a nagy léptékű laboratóriumi húsgyártás egyik legnagyobb akadályát.

A tenyésztett húsban rengeteg a lehetőség
A tenyésztett hús, amelyet állati izomsejtekből „növesztenek” sok figyelmet kapott az elmúlt időben, különösen a klímaváltozás kapcsán, hiszen a hagyományos húsipar elképesztő mennyiségű energiát, területet és vizet igényel.
A növényi alapú összetevőkkel szemben (ld. Beyond Meat, Impossible Foods) a tenyésztett hús-technológia piaci rés marad, mivel nagyon nehéz megteremteni a megfelelő a hússejt növekedési faktorokat.
Ezt a problémát igyekszik megoldani a BioBetter azáltal, hogy releváns génszekvenciákat helyez dohánysejtekbe, hogy „megtanítsa” azokat, hogy sejtnövekedési faktorokat „termeljenek”. Ezt a technológiát rekombináns DNS-nek hívjuk, és többek között az orvosi inzulingyártás területén használják.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
A DOFER az idén 934 hektárra kötött dohánytermesztési és értékesítési szerződést
A DOFER Dohányfermentáló Zrt. az idén a tavalyinál mintegy 15…
Tovább olvasom >Célegyenesben a sátoraljaújhelyi dohánygyár új üzemcsarnokának kialakítása
Befejezéséhez közeledik a több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyár területén…
Tovább olvasom >Vágott dohányt foglalt le Nyírbogdányban a NAV
Mintegy 340 kilogramm vágott és leveles dohányt találtak egy nyírbogdányi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A NielsenIQ és a GfK egyesül, így a fogyasztói és kiskereskedelmi mérések terén vezető globális információs és elemzési szolgáltatót hoz létre
A döntéssel két egymást kiegészítő globális vezető kutatóintézet egyesül, amelyek…
Tovább olvasom >Nincs több ingyen nejlonzacskó az Albert Heijn zöldség-gyümölcs részlegén
A holland Albert Heijn üzleteiben nincs többé ingyen nejlonzacskó a…
Tovább olvasom >Többségi részesedést szerzett a Nestlé a német fűszergyártó Ankerkrautban
A Nestlé többségi részesedést szerzett a német Ankerkrautban, amelynek eredményeképpen…
Tovább olvasom >