Hogy függ össze a dohány és a tenyésztett hús?
Az izraeli BioBetter szokatlan célra használja a dohánynövényt: a startup olyan összetevőt termeszt ezáltal, amely segíti a sejtnövekedést. A módszer elhárítani a nagy léptékű laboratóriumi húsgyártás egyik legnagyobb akadályát.

A tenyésztett húsban rengeteg a lehetőség
A tenyésztett hús, amelyet állati izomsejtekből „növesztenek” sok figyelmet kapott az elmúlt időben, különösen a klímaváltozás kapcsán, hiszen a hagyományos húsipar elképesztő mennyiségű energiát, területet és vizet igényel.
A növényi alapú összetevőkkel szemben (ld. Beyond Meat, Impossible Foods) a tenyésztett hús-technológia piaci rés marad, mivel nagyon nehéz megteremteni a megfelelő a hússejt növekedési faktorokat.
Ezt a problémát igyekszik megoldani a BioBetter azáltal, hogy releváns génszekvenciákat helyez dohánysejtekbe, hogy „megtanítsa” azokat, hogy sejtnövekedési faktorokat „termeljenek”. Ezt a technológiát rekombináns DNS-nek hívjuk, és többek között az orvosi inzulingyártás területén használják.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a…
Tovább olvasom >Február végén kezdődött a dohánytermesztési szerződések megkötése az ULT-nél
Február végén kezdte meg az idei dohánytermesztési szerződések megkötését a…
Tovább olvasom >Elkezdődött a dohány betakarítása
Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2.800…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egy ikon született a Lidl és a Tisza Cipő kollaborációjával
A hetek óta tartó találgatások után végre lerántotta a leplet…
Tovább olvasom >Nyárzáró kedvezménnyel búcsúztatja a szezont a Rossmann
A Rossmann különleges kedvezménnyel zárja a nyarat: 2025. augusztus 11–17.…
Tovább olvasom >Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál 2025 – Három nap a bor, a pezsgő és a kultúra jegyében
Szeptember 5–7. között immár 35. alkalommal várja látogatóit a Budafoki…
Tovább olvasom >