Hogy függ össze a dohány és a tenyésztett hús?
Az izraeli BioBetter szokatlan célra használja a dohánynövényt: a startup olyan összetevőt termeszt ezáltal, amely segíti a sejtnövekedést. A módszer elhárítani a nagy léptékű laboratóriumi húsgyártás egyik legnagyobb akadályát.
A tenyésztett hús, amelyet állati izomsejtekből „növesztenek” sok figyelmet kapott az elmúlt időben, különösen a klímaváltozás kapcsán, hiszen a hagyományos húsipar elképesztő mennyiségű energiát, területet és vizet igényel.
A növényi alapú összetevőkkel szemben (ld. Beyond Meat, Impossible Foods) a tenyésztett hús-technológia piaci rés marad, mivel nagyon nehéz megteremteni a megfelelő a hússejt növekedési faktorokat.
Ezt a problémát igyekszik megoldani a BioBetter azáltal, hogy releváns génszekvenciákat helyez dohánysejtekbe, hogy „megtanítsa” azokat, hogy sejtnövekedési faktorokat „termeljenek”. Ezt a technológiát rekombináns DNS-nek hívjuk, és többek között az orvosi inzulingyártás területén használják.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
Elkezdődött a dohány betakarítása
Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2.800…
Tovább olvasom >Illegális családi dohányüzemre csapott le a NAV
Dohánylevelek szárításával, aprításával és értékesítésével foglalkozó Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei családra csaptak…
Tovább olvasom >Betilthatja Franciaország az eldobható e-cigarettákat
Franciaország az eldobható elektronikus cigaretták betiltását tervezi – mondta Elisabeth…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: novemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 4,1, az előző havit 0,6 százalékkal haladta meg
2024. novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >NGM: láthatóan kezd visszatérni a lakosság bizalma
A kormány azon dolgozik, hogy a gazdaság jobban teljesítsen, így…
Tovább olvasom >Fidelity Kitekintés 2025: Az USA készen áll a reflációra
A republikánusok fölényes győzelme a novemberi választásokon jelentősen megváltoztatta a…
Tovább olvasom >