Hódít az NFC képesség a mobilpiacon

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 06. 11:00

A Mobiltárca Szövetséget alapító Magyar Telekom, Telenor és Vodafone mobilszolgáltatók kiválasztották a mobiltárca szolgáltatáshoz ajánlott készülékeket.

A világ tíz legnagyobb mobiltelefon gyártója közül kilenc letette a voksát a Near Field Communication technológia mellett, így folyamatosan gyarapodik azoknak a típusoknak a száma, amelyek már rendelkeznek az NFC, azaz a közeli, érintés nélküli kommunikáció képességével.

Az NFC World szakmai hírportál nyilvántartásában* már több mint nyolcvan NFC-képes mobiltelefon szerepel, de más fórumok már közel kétszázra becsülik az ilyen készüléktípusok számát. A Mobiltárca Szövetséget alapító hazai mobilszolgáltatók a jelenleg forgalmazott készülékek közül nemrég kiválasztották azt a nyolc készüléktípust, amelyekkel a jövő év elején elkezdődhet a hazai NFC-s infrastruktúra és a mobiltárca szolgáltatás tesztelése.

„A Mobiltárca Szövetség pilotjában 3000 darab, az NFC technológiában élen járó gyártók, a Samsung, a Sony, a HTC és a Huawei különböző készüléktípusai állnak majd a kiválasztott tesztelők rendelkezésére, akik hónapokon át használhatják a mobiltárca fizetési és hűségprogram szolgáltatását. A tesztelők száma és a pilot időtartama elegendő tapasztalatot szolgáltat ahhoz, hogy elemezzük az NFC technológia és a mobiltárca mindennapi körülmények közötti alkalmazását” – nyilatkozta Pukler Gábor, a szervezet elnöke. „Ha a pilot beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a szolgáltatás hazai piaci bevezetése sem várat sokat magára.”

Az NFC-képes okostelefonok terjedése már önmagában is befolyásolja a felhasználók szokásait, mivel ez a kommunikációs képesség mindennapi életünk számos területén hoz áttörést. A közeli, érintés nélküli kommunikáció megannyi felhasználási területen nyújt szórakoztató, vagy biztonsági, kényelmi szempontból hasznos megoldásokat. Programozható NFC tag-eket már az interneten is lehet kapni, a hozzájuk rendelt alkalmazásoknak pedig csak a fantázia szab határt. A Mobiltárca Szövetség erre vonatkozó becslése szerint a felhasználók számában sem lesz hiány.

Kapcsolódó cikkeink