Hitelbiztosító: tovább bővülhet a takarmányágazat az idén

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 10. 14. 11:32

A takarmányágazat kibocsátása az idén 2 százalékkal 3,45 millió tonnára nőhet, és tavalyhoz képest 8 százalékkal több, közel 270 milliárd forint árbevételt érhet el – írja az Euler Hermes Hitelbiztosító  elemzésében.

Számításaik szerint az ágazat bevétele mintegy 240 milliárd forint volt 2017-ben, amikor Magyarországon 3,35 millió tonna takarmánykeveréket gyártottak, tavaly 3,38 millió tonnát, amely az idén meghaladhatja a 3,45 millió tonnát – közölte a biztosító az MTI-vel.
A társaság 2014. és 2019. közötti adatok elemzése alapján megállapította, hogy közel 330 magyarországi takarmánykeverő állította elő az uniós össztermelés több mint 2 százalékát. A magyar takarmányból 1,3 millió tonnát a sertéságazatban, 1,4 millió tonnát a baromfiágazatban használnak fel, 450 ezer tonnát a kérődzőknek, 130 ezer tonnát pedig egyéb célra gyártanak.
Az ország éves takarmánytermelésének 40 százalékét 15 termelőegység állítja elő. A kisebb takarmánykeverő üzemek nagy része jellemzően a saját állatállomány takarmányozására termel, évi 50 ezer tonnát meghaladó kapacitással mindössze 20 keverő rendelkezik.
A biztosító szakértői azzal számolnak, hogy a kisebb üzemek egy része a munkaerőhiány, technológiai, hatékonysági hiányosságok és méretgazdaságossági problémák miatt beruházásait elhalaszthatja és áttérhet a vásárolt takarmányra, amely komoly mértékben átrajzolhatja a piacot.
Bujdosó Tünde, a hitelbiztosító kockázatkezelési igazgatója a közleményben azt taglalta, hogy az ágazat kedvezően teljesít, ám a piacnak szembe kell néznie többek között az éghajlatváltozási trendekkel, a szójadara piacán a szürkegazdasággal, valamint a folyamatosan jelen lévő állategészségügyi kockázatokkal. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink