Hit a süteményben
A magyar cukrászok, az 1938-as eucharisztikus világkongresszushoz hasonlóan, ismét bekapcsolódtak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeibe, az ünnepségsorozat még emlékezetesebbé tételébe.
A katolikus világesemény tiszteletére a Magyar Cukrász Ipartestület Vojtek Éva ötletgazda kezdeményezésére pályázatot hirdetett a kongresszus süteményének megalkotására. A verseny kiírását hosszas egyeztetések előzték meg, amelybe a szakmai testület bevonta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek-metropolitát. Ő egyházi szempontok meghatározásával segítette a verseny előkészítését.
A pályázóknak számos kritérium szerint kellett a süteményüket megtervezni, összeállítani. Az egyik legfőbb ezek közül az volt, hogy a termék jellegzetes, meghatározó ízének kialakításában olyan alapanyagokat használjanak a cukrászok, amelyek a Bibliában is megjelennek. Ilyen például a füge, a datolya, a gránátalma, a szeder, a mandula, a dió, a pisztácia, a bab, vagy az olívaolaj. A tervezés során ügyelniük kellett a szakembereknek arra is, hogy alkotásuk a rendezvény jellege miatt egyenként csomagolható és hűtés nélkül is tárolható legyen.
Az első kör
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részéről Fábry Kornél főtitkár követte figyelemmel a pályázatot és helyet kapott a zsűriben is. Az első fordulóból az ítészek hét süteményt juttattak be a döntőbe.
- Fügés keksz (Andrész Petra, Andrész Cukrászda, Biatorbágy)
- Mandulás szedres kocka (Benczur Sándor, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely)
- Názáret (Czömpöly Eleonóra, Cake Art Cukrászat, Táplánszentkereszt)
- Egy falat mennyország (Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti)
- A szeretet íze (Márkus Beáta, Bejó Cukrászda, Békéscsaba)
- Szent Erzsébet rózsái (Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök)
- Hála (Csuta Rita, Csuta Cukrászda, Csákvár)
Neves szakemberek bíráltak: a zsűriben a NEK főtitkára mellett a hazai szakma elismert képviselői foglaltak helyet:
Auguszt József (Auguszt Cukrászda, Budapest)
Dr. Fábry Kornél atya, főtitkár (NEK, Budapest)
Erdélyi Balázs (Magyar Cukrász Ipartestület, Budapest)
Pass Szilvia (Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár)
Sulyán Pál (Sulyán Cukrászda, Veresegyház)
Vojtek Éva (Cukrászmester Magazin, Budapest)
A döntőbe kerülő hét cukrász számos hasznos tanácsot kapott a testület tagjaitól a felhasznált anyagok, a díszítés, az elnevezést és a csomagolást illetően is.
Igazi kuriózumok a döntőben
„A zsűrit komoly feladat elé állították a versenyzők, mivel mindegyik döntős sütemény igazi kuriózum volt. Mindegyik termék más és másféleképpen közelítette meg a témát, így még nehezebb volt a döntés” – értékelt Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke.
A nyertes sütemény megalkotója: Karl Zsolt cukrászmester. A zsűri értékelése szerint jól ötvözte termékében a magyar cukrászhagyományokat a Bibliában is megjelenő alapanyagokkal. A Pozsonyi tésztába csomagolt, gazdag, gyümölcsös töltelékkel készült sütemény minden kritériumnak megfelelt és a bírálók véleménye szerint jól tudja bemutatni a magyar cukrászati hagyományokat a külföldről érkező vendégek számára is.
A győztes alkotásban a narancsos ízvilág mellett megjelenik a mandula, a füge, a datolya, a szilva, a sárgabarack és a méz is. A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével a kongresszus nyitómiséjén közel 1300 elsőáldozó gyermek fogja megkapni a „NEK Süteményt”.
Szeptembertől a cukrászdában a nyertes süti
A kongresszus hivatalos süteményét szeptember 3-tól remélhetőleg minél több cukrászdában kínálják majd a vendégeknek. Az ipartestület minden szakmai segítséget megad a nyertes alkotás elkészítéséhez. Erdélyi Balázs hozzátette, a jelentkező cukrászdák egyben azt is vállalják, hogy egy alkalommal a rendezvény ideje alatt, egy szentmise után karitatív módon megvendégelik a misén résztvevő hívőket a székhelyük környékén lévő templomnál.
A Magyar Cukrász Ipartestület elnöke elmondta: „A pályázat egyik célja az volt, hogy a győztes süteménnyel emléket állítsunk az Eucharisztikus Kongresszusnak, de a nem titkolt reményünk továbbra is az, hogy a győztes sütemény hosszú éveken keresztül megtalálható lesz majd a magyar cukrászdák választékában. Erről természetesen majd a vendégek fognak dönteni, ők lesznek a végső zsűri.”
Kapcsolódó cikkeink
2024-ben a Mákvirág lett Magyarország Tortája
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti…
Tovább olvasom >Idén újra féláron ehetjük a csokifagyit az ország számos pontján
Idén második alkalommal 2023. június 7-én kerül megrendezésre a Csokifagyi Napja, igazodva…
Tovább olvasom >A Magyarország Tortája 2023 verseny döntős tortái
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >