Hírmorzsák

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 02. 28. 08:00

HírmorzsákIdén is kiírták a Magyar Termék Nagydíjat. Az immár tizedik al­ka­lommal meghirdetett pályázaton a hazai és nemzetközi pia­con versenyképes, kiemelkedő minőségű, környezetkímélő eljá­rás­sal gyártott termékekkel és a hozzájuk kapcsolódó szolgálta­tás­­sal lehet indulni. A pályázatok beadási határideje május 25.

Megkezdődött a termelés a DanAgrico ZRt. vértesszőlősi üze­­mében. A cég a dán Danaeg tojásipari szövetkezet tulaj­do­na. A Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb tojásfeldolgo­zó­jának számító üzem évente 5000 tonna tojáslé előállítására ké­­pes, melyet 5 kilós, kannás vagy konténeres kiszerelésben ér­té­­­kesít élelmiszeripari cégeknek.

Az ukrán Nemiroff Holdinggal közösen létesít szu­per­mar­ke­­te­ket orosz és ukrán nagyvárosokban a CBA Kereskedelmi Kft. Az első közös üzleteket Moszkvába és Kijevbe tervezik. Már ki­ír­ták a nemzetközi beszállítói pályázatot, jövő hónapban pedig a tárgyalások kezdődnek arról, hogy a jövőben kelet-európai áruk kerüljenek a CBA 6700 üzletébe. Az utóbbi évben 40 millió euró értékben 86 terméket rendeltek a központi beszerzésen ke­­resztül.

Mivel E-tetnek minket? címmel az Országos Fogyasztó­vé­d­el­mi Egyesület tájékoztató kiadványt jelentetett meg. A könyv össze­foglalja azokat az E-számos adalékokat, amelyek élel­mi­sze­rekben, kozmetikumokban és napozószerekben is elő­for­dulnak.

A burgonyatőzsdén a tavalyi ár kétszeresén és a 2003-as ár­­szint tízszeresén jegyzik a bintje burgonyát: tonnánként 300 eurón. Az áremelkedés oka a rossz európai termés és a kínai chips-láz. Szakértők szerint valószínűleg ez még nem a csúcs, mi­­vel a világ burgonyatermelésének negyedét adó Kínában je­­len­­leg még a hazai keresletet sem tudják kielégíteni.

Kapcsolódó cikkeink