Magazin: Higiéniai útmutató 2.0
A GHP Munkacsoport 2017–2018-ban folytatta munkáját és az időközben megjelent jogszabályváltozásokat, illetve gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve elkészítette a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlata Útmutató (GHP) 2., átdolgozott kiadását.

Zoltai Anna
osztályvezető
NÉBIH
A GHP Munkacsoport tagjai a vendéglátást, közétkeztetést végző szakma széles rétegét képviselik, jelképezve ezzel, hogy az elkészült, elfogadott munka széles szakmai egyetértésen alapul, széles körű támogatottságot élvez. A NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya Zoltai Anna osztályvezető vezetésével továbbra is vállalta a munkacsoport működtetésével kapcsolatos szervezői, vezetői feladatokat.
Az útmutató teljes körű frissítését és pontosítását az időközben megjelent jogszabályváltozások és az útmutató használata során felismert gyakorlati tapasztalatok tették szükségessé.
A vendéglátó vállalkozók kötelezettségét taglaló fejezet kibővült egy önálló alfejezettel, melyben az önellenőrzéssel kapcsolatos tudnivalókat ismerhetik meg a GHP-t használók. Ismertetésre kerül a 28/2017. (V. 30.) FM-rendelet által kötelezővé tett önellenőrzés lényege. Mint ismeretes, az önellenőrzés az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódó, az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomon követéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos követelményrendszerben előírt kötelezettségek teljesítésének élelmiszer-vállalkozás általi ellenőrzése, önellenőrzési rendszer működtetése útján. A GHP VIII. melléklete Önellenőrzési terv-vázlattal is kiegészült.
A legtöbb változás a termékinformációkkal és a fogyasztók tájékoztatásával foglalkozó fejezetet érintette, ami így gyakorlatilag átalakult. Az allergéninformáció-átadásról, a színezékeket tartalmazó élelmiszerekről, és sok hasznos, a fogyasztót érintő tájékoztatásról találnak benne kapaszkodót a vendéglátók és étkeztetők.
Kiegészültek és megújultak A GHP dokumentummintái is, és a NÉBIH illetékes osztálya aktualizálta a jogszabályi hivatkozásokat is.
A Hivatal is támogatja az élelmiszer-pazarlás elleni törekvéseket, programokat, így a GHP-ban is több helyen beépítésre kerültek a pazarlást megelőző tippek is.
A GHP a NÉBIH honlapján megtekinthető, és ingyenesen letölthető a http://portal.nebih.gov.hu/-/vendeglatas-ghp címről. //
Kapcsolódó cikkeink
Újra megjelent a madárinfluenza Csongrád-Csanád vármegyében
Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Csongrád-Csanád vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Egyre több környező országban romlik az ASP helyzet
Az utóbbi hetekben a magyar határhoz közel lévő Temes vármegyében…
Tovább olvasom >Nébih: a hatóságok a legkisebb járványügyi kockázattal járó ártalmatlanítási megoldást alkalmazzák a ragadós száj-és körömfájás kezelése során
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a helyi állategészségügyi hatóságok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szallas.hu: a hétvégén a nemzeti ünnep eseményei mellett Eger, Budapest és Gyula a legkeresettebb úti cél
A március 15-ei nemzeti ünnep eseményei mellett népszerű program lesz…
Tovább olvasom >Száraz whiskyhűtés – A nap videója
Látványos whiskys pohárkészlet: fagyasztóban is hűthető, megmunkált alumínium alátéten kézzel…
Tovább olvasom >Soha nem tudod meg, miért zárják be a kínai éttermeket – A nap képe
A bezárt étterem feliratának fotóját a Facebookon találtuk, a képet…
Tovább olvasom >