Hideg számítással
A hűtési innovációk motorja az energiatakarékosság. Az utóbbi években egyre többet foglalkoznak a vevők a hűtőberendezések energiafelhasználásával. Ez mindenképpen pozitív változás a „csak az ár számít” szemlélethez képest. A hűtőbútor, hűtőrendszer takarékos üzeme a legfontosabb tényező, hiszen ez kemény költségmegtakarítási lehetőség az üzemeltetőnek.Az áruházi hűtéstechnikában hazánkat tekintve is tovább fokozódott az energiatakarékos szemlélet. A legfontosabb trend ezen a téren a mélyhűtőszigetek és fali regálok, a tartalékos csoportgépek és hűtőbútorok megjelenése.
Fontos tendencia a nedvesített kondenzátorok terjedése, valamint a hő visszanyerése
fűtésre és használati meleg vízhez. Mint az ipar oly sok más területén, itt is fontos
szerephez jut az energiatakarékos LED-világítás.
Vigyázat, a hűtők záródnak!
A legszembeötlőbb az energiahatékony megoldások közül a hűtőbútorok bezárása,
amely az energiatakarékosság mellett a fokozott áruminőséget is szolgálja. Ezzel is magyarázható, hogy a vevők bizalma nő a hűtött termékek iránt, és a vásárlások az üvegajtó ellenére sem esnek vissza. Az energiatakarékosság mellett természetes hűtőközegként a szén-dioxid is előtérbe került néhány nagyáruháznál.
Különösen terjednek a hibrid kondenzátorok, ahol a nyári melegcsúcsok idején
víz porlasztásával, a beszívott levegő páratartalmának növelésével csökkentik a kondenzációs hőmérsékletet. Ennek előnye az egyszerűsége, ráadásul nem is drága. A vízért kifizetett díj általában nem több, mint az elért villamosáram-megtakarítás. Gyakran az alulméretezett kondenzátorokat alakítják át hibridüzeműre, így az üzembiztonság is nő, de a megfelelően méretezetteknél is komoly energiamegtakarítást jelent a kondenzátornyomás csökkenése.
Ahol a túltöltés nem vonzó
Hazánkban a hűtők, hűtőpultok állapotát a szélsőségek jellemzik. A boltok ilyen szempontból változatos képet mutatnak, hiszen megtalálhatóak bennük a sokat szolgált hűtőbútorzatok éppúgy, mint a legújabb, legmodernebb berendezések
is. A legfontosabb szempont a hűteni kívánt áruféleségek és az üzemeltetés körülményeinek alapos ismerete. Másképp kell gondolkodni, ha egy hűtőpultba sajtok, hidegkonyhai készítmények, tőkehús, húskészítmények, vagy éppen cukrászsütemények kerülnek. Minden hűtőpult fő feladata a benne kínált áruféleségek tárolásához, kínálásához szükséges hőfok folyamatos, megbízható fenntartása. Tipikus hiba a pultok túltöltése, ami ellehetetleníti az optimális
hűtést, így a berendezés és az áru károsodhat. A termékek mennyiségénél és elhelyezésénél nagyon fontos figyelembe venni az adott pultra vonatkozó műszaki
előírásokat. Statikus hűtés esetén a hideg a pult hátsó részén keletkezik, így az elé zsúfolt áru akadályozhatja a pult első részének hűtését. Ventilációs hűtésnél pedig a túlpakolt pultban nem tud áramlani a hideg levegő, így az előírt hőmérséklet nem tartható. A korábbi hiedelmekkel ellentétben a ventilációs hűtő nem szárítja ki az árut, hiszen modern tervezésének köszönhetően a hideg levegőt nem közvetlenül a termékre fújja, hanem a pulttérben keringteti, ezért a tőke- és baromfihús bemutatására is kiválóan alkalmas.
Lényeges apróságok
Néhány napi dologra érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Például a pultok belső világítását nyitvatartási időben be kell kapcsolni, hiszen a megfelelő megvilágítás a vonzó termékbemutatás egyik feltétele. Záráskor a világítást le kell kapcsolni, de természetesen a pult hűtését folyamatosan fenn kell tartani. A hagyományos
buktatható és a modern, teleszkóp segítségével felnyitható üveget is csak
addig célszerű tartani, amíg feltétlen szükséges, például áruberendezés vagy tisztítás
céljából. Csak merevített rendszerű pult tetejére szabad bármit kihelyezni. A hűtőpultok folyamatosan üzemelő szerkezetek, ezért rendszeres – átlagosan kétvagy
háromhavi – megelőző karbantartást igényelnek, aminek eredményeként megbízható
működés, hosszabb élettartam és lényegesen ritkább alkatrészcsere várható.
Fontos, hogy a karbantartást minden esetben megfelelő képesítésű szakember végezze el. Időzített áramszünet esetén a termékeket érdemes a pultból a hátsó, hőszigetelésük miatt tovább hidegen maradó hűtőszekrénybe, hűtőkamrába
vinni, és az áram visszakapcsolásáig ott tárolni. A hűtőpultok beszerzésénél az egyszeri bekerülési ár mellett a várható üzemeltetési költséget is érdemes figyelembe venni. A modern, energiatakarékos berendezések akár 30 százalékos megtakarítást is eredményezhetnek. A pultba épített hűtőszerkezet a környezetét fűti, ezért az üzlet légkondicionálását is biztosítani kell, így a járulékos költségek nagyobbak, mint a külső hűtésű szerkezeteknél, amiknek viszont a bekerülési áruk magasabb. Érdemes a részletekre is ügyelni, van-e a pulton konnektor, mérlegtartó, vágódeszka, alsó tárolókapacitás, beépített késtároló, az előírásoknak megfelelő áruszakosítást biztosító üveg vagy műanyag elválasztó, a külső védelmet biztosító kosártartó és ütközésvédő. A legmodernebb berendezések bármilyen formába rendezhetők – például sarokba vagy ívben –, továbbá különféle modulos rendszerekkel, önkiszolgáló hűtött és hűtetlen polcos elemekkel kombinálhatók,
külső világítással és a bolt arculatához illeszkedő különböző színes külsővel is
rendelhetők.
Mélyhűtött áruk szállítása
Az áruházláncok számára kiemeltlogisztikai kérdés, hogy költséghatékonyan működtessék a mélyhűtött és friss áruk szállítását. Mindkét terméktípus számára eltérő hőmérsékletetkell biztosítani. Míg az érzékeny friss árukat 0 és +4 Celsius-fok között kell tartani, a mélyhűtött termékeknél -18 Celsius-fok alatti hőmérsékletre
van szükség. A Messer és az Olivo Cold Logistics közös termékfejlesztése a Siber System, amely több mint 24 órán keresztül biztosítja az eltérő hőmérsékletet igénylő áruk szállítását. A szigetelt, görgős felső részébe beépített hűtőrekeszben két szárazjégfiók található, egy szigetelt aljzat és egy szigetelés nélküli. A hűtéshez
szükséges szárazjég beadagolása egy töltőpisztollyal történik a kiindulási raktárban, a konténer áruval való feltöltése után. Amennyiben a szigetelt fiókba töltik a szárazjeget, 0 és +4 Celsius-fok közötti hőmérsékletre állítható be a hűtőteljesítmény.
A szigetelő aljzat nélküli fiók feltöltésével -25 Celsius-fokig hűthető a konténer,
amely már fagyasztott áruk tárolására is alkalmas.
RFID-technológia a nyomon követésben
Az RFID-technológia egy speciális alkalmazási területe a hűtési lánc során történő nyomon követésnek. A szenzoros RFID-megoldás hűtési láncban történő felhasználásának hatékonyságát számos megvalósult projekt bizonyítja. A jégkrémek minőségének biztosítására is elérhető már egy egyedülálló nyomon követési rendszer. A rendszer célja, hogy az RFID-technológiával kiderüljön, hogy a logisztikai lánc mely pontjain és miért romlik a jégkrém minősége. A jégkrém minősége -18 Celsius-fok fölött jelentős mértékben romolhat. Mivel a termék a gyártástól a fogyasztóig akár tíz közvetítőn is keresztülmehet, a gyártóknak szükségük
van egy, a tárolási és kezelési körülményeket rögzítő rendszerre. Egy ilyen projekt keretében a jégkrémes raklapok, illetve az egyes áruházak hűtőládái hőmérsékletszenzorral ellátott, elemmel működő, félpasszív RFID-tageket kapnak, amelyek programozásuknak megfelelően rögzítik a hőmérsékleti adatokat. A logisztikai lánc során a tagekkel megjelölt jégkrémes ládák a gyárból a hazai elosztó központjába kerülnek, majd kiskereskedelmi elosztóközpontokba, onnan
pedig a kiskereskedelmi üzletekbe. Az RFID-tagek képesek -30 Celsius-fok hőmérsékletben dolgozni, és minden tag több mint 400 000 idő/hőmérséklet
leolvasást elvégezni rendkívüli időmérési (0,006 százalékos) pontossággal. A nyomon követési szakasz után a tagek idő- és hőmérsékleti adatai letölthetők és
feldolgozhatók. Az adatokat a raklapok mozgásának adataival összevetve egyértelműen kimutatható, hogy mely pontokon mutatkoznak nagymértékű eltérések a hőmérsékletiviszonyokban. A mérési eredmények segítséget nyújthatnak a hűtési lánc krízispontjainak feltérképezésében, az anomáliák korrigálásában és
a folyamatok megfelelő szervezésében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >