Hideg számítással

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 27. 08:00

A hűtési innovációk motorja az energiatakarékosság. Az utóbbi években egyre többet foglalkoznak a vevők a hűtőberendezések energiafelhasználásával. Ez mindenképpen pozitív változás a „csak az ár számít” szemlélethez képest. A hűtőbútor, hűtőrendszer takarékos üzeme a legfontosabb tényező, hiszen ez kemény költségmegtakarítási lehetőség az üzemeltetőnek.Az áruházi hűtéstechnikában hazánkat tekintve is tovább fokozódott az energiatakarékos szemlélet. A legfontosabb trend ezen a téren a mélyhűtőszigetek és fali regálok, a tartalékos csoportgépek és hűtőbútorok megjelenése.
Fontos tendencia a nedvesített kondenzátorok terjedése, valamint a hő visszanyerése
fűtésre és használati meleg vízhez. Mint az ipar oly sok más területén, itt is fontos
szerephez jut az energiatakarékos LED-világítás.

Vigyázat, a hűtők záródnak!

A legszembeötlőbb az energiahatékony megoldások közül a hűtőbútorok bezárása,
amely az energiatakarékosság mellett a fokozott áruminőséget is szolgálja. Ezzel is magyarázható, hogy a vevők bizalma nő a hűtött termékek iránt, és a vásárlások az üvegajtó ellenére sem esnek vissza. Az energiatakarékosság mellett természetes hűtőközegként a szén-dioxid is előtérbe került néhány nagyáruháznál.
Különösen terjednek a hibrid kondenzátorok, ahol a nyári melegcsúcsok idején
víz porlasztásával, a beszívott levegő páratartalmának növelésével csökkentik a kondenzációs hőmérsékletet. Ennek előnye az egyszerűsége, ráadásul nem is drága. A vízért kifizetett díj általában nem több, mint az elért villamosáram-megtakarítás. Gyakran az alulméretezett kondenzátorokat alakítják át hibridüzeműre, így az üzembiztonság is nő, de a megfelelően méretezetteknél is komoly energiamegtakarítást jelent a kondenzátornyomás csökkenése.

Ahol a túltöltés nem vonzó

Hazánkban a hűtők, hűtőpultok állapotát a szélsőségek jellemzik. A boltok ilyen szempontból változatos képet mutatnak, hiszen megtalálhatóak bennük a sokat szolgált hűtőbútorzatok éppúgy, mint a legújabb, legmodernebb berendezések
is. A legfontosabb szempont a hűteni kívánt áruféleségek és az üzemeltetés körülményeinek alapos ismerete. Másképp kell gondolkodni, ha egy hűtőpultba sajtok, hidegkonyhai készítmények, tőkehús, húskészítmények, vagy éppen cukrászsütemények kerülnek. Minden hűtőpult fő feladata a benne kínált áruféleségek tárolásához, kínálásához szükséges hőfok folyamatos, megbízható fenntartása. Tipikus hiba a pultok túltöltése, ami ellehetetleníti az optimális
hűtést, így a berendezés és az áru károsodhat. A termékek mennyiségénél és elhelyezésénél nagyon fontos figyelembe venni az adott pultra vonatkozó műszaki
előírásokat. Statikus hűtés esetén a hideg a pult hátsó részén keletkezik, így az elé zsúfolt áru akadályozhatja a pult első részének hűtését. Ventilációs hűtésnél pedig a túlpakolt pultban nem tud áramlani a hideg levegő, így az előírt hőmérséklet nem tartható. A korábbi hiedelmekkel ellentétben a ventilációs hűtő nem szárítja ki az árut, hiszen modern tervezésének köszönhetően a hideg levegőt nem közvetlenül a termékre fújja, hanem a pulttérben keringteti, ezért a tőke- és baromfihús bemutatására is kiválóan alkalmas.

Lényeges apróságok

Néhány napi dologra érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Például a pultok belső világítását nyitvatartási időben be kell kapcsolni, hiszen a megfelelő megvilágítás a vonzó termékbemutatás egyik feltétele. Záráskor a világítást le kell kapcsolni, de természetesen a pult hűtését folyamatosan fenn kell tartani. A hagyományos
buktatható és a modern, teleszkóp segítségével felnyitható üveget is csak
addig célszerű tartani, amíg feltétlen szükséges, például áruberendezés vagy tisztítás
céljából. Csak merevített rendszerű pult tetejére szabad bármit kihelyezni. A hűtőpultok folyamatosan üzemelő szerkezetek, ezért rendszeres – átlagosan kétvagy
háromhavi – megelőző karbantartást igényelnek, aminek eredményeként megbízható
működés, hosszabb élettartam és lényegesen ritkább alkatrészcsere várható.
Fontos, hogy a karbantartást minden esetben megfelelő képesítésű szakember végezze el. Időzített áramszünet esetén a termékeket érdemes a pultból a hátsó, hőszigetelésük miatt tovább hidegen maradó hűtőszekrénybe, hűtőkamrába
vinni, és az áram visszakapcsolásáig ott tárolni. A hűtőpultok beszerzésénél az egyszeri bekerülési ár mellett a várható üzemeltetési költséget is érdemes figyelembe venni. A modern, energiatakarékos berendezések akár 30 százalékos megtakarítást is eredményezhetnek. A pultba épített hűtőszerkezet a környezetét fűti, ezért az üzlet légkondicionálását is biztosítani kell, így a járulékos költségek nagyobbak, mint a külső hűtésű szerkezeteknél, amiknek viszont a bekerülési áruk magasabb. Érdemes a részletekre is ügyelni, van-e a pulton konnektor, mérlegtartó, vágódeszka, alsó tárolókapacitás, beépített késtároló, az előírásoknak megfelelő áruszakosítást biztosító üveg vagy műanyag elválasztó, a külső védelmet biztosító kosártartó és ütközésvédő. A legmodernebb berendezések bármilyen formába rendezhetők – például sarokba vagy ívben –, továbbá különféle modulos rendszerekkel, önkiszolgáló hűtött és hűtetlen polcos elemekkel kombinálhatók,
külső világítással és a bolt arculatához illeszkedő különböző színes külsővel is
rendelhetők.

Mélyhűtött áruk szállítása

Az áruházláncok számára kiemeltlogisztikai kérdés, hogy költséghatékonyan működtessék a mélyhűtött és friss áruk szállítását. Mindkét terméktípus számára eltérő hőmérsékletetkell biztosítani. Míg az érzékeny friss árukat 0 és +4 Celsius-fok között kell tartani, a mélyhűtött termékeknél -18 Celsius-fok alatti hőmérsékletre
van szükség. A Messer és az Olivo Cold Logistics közös termékfejlesztése a Siber System, amely több mint 24 órán keresztül biztosítja az eltérő hőmérsékletet igénylő áruk szállítását. A szigetelt, görgős felső részébe beépített hűtőrekeszben két szárazjégfiók található, egy szigetelt aljzat és egy szigetelés nélküli. A hűtéshez
szükséges szárazjég beadagolása egy töltőpisztollyal történik a kiindulási raktárban, a konténer áruval való feltöltése után. Amennyiben a szigetelt fiókba töltik a szárazjeget, 0 és +4 Celsius-fok közötti hőmérsékletre állítható be a hűtőteljesítmény.
A szigetelő aljzat nélküli fiók feltöltésével -25 Celsius-fokig hűthető a konténer,
amely már fagyasztott áruk tárolására is alkalmas.

RFID-technológia a nyomon követésben

Az RFID-technológia egy speciális alkalmazási területe a hűtési lánc során történő nyomon követésnek. A szenzoros RFID-megoldás hűtési láncban történő felhasználásának hatékonyságát számos megvalósult projekt bizonyítja. A jégkrémek minőségének biztosítására is elérhető már egy egyedülálló nyomon követési rendszer. A rendszer célja, hogy az RFID-technológiával kiderüljön, hogy a logisztikai lánc mely pontjain és miért romlik a jégkrém minősége. A jégkrém minősége -18 Celsius-fok fölött jelentős mértékben romolhat. Mivel a termék a gyártástól a fogyasztóig akár tíz közvetítőn is keresztülmehet, a gyártóknak szükségük
van egy, a tárolási és kezelési körülményeket rögzítő rendszerre. Egy ilyen projekt keretében a jégkrémes raklapok, illetve az egyes áruházak hűtőládái hőmérsékletszenzorral ellátott, elemmel működő, félpasszív RFID-tageket kapnak, amelyek programozásuknak megfelelően rögzítik a hőmérsékleti adatokat. A logisztikai lánc során a tagekkel megjelölt jégkrémes ládák a gyárból a hazai elosztó központjába kerülnek, majd kiskereskedelmi elosztóközpontokba, onnan
pedig a kiskereskedelmi üzletekbe. Az RFID-tagek képesek -30 Celsius-fok hőmérsékletben dolgozni, és minden tag több mint 400 000 idő/hőmérséklet
leolvasást elvégezni rendkívüli időmérési (0,006 százalékos) pontossággal. A nyomon követési szakasz után a tagek idő- és hőmérsékleti adatai letölthetők és
feldolgozhatók. Az adatokat a raklapok mozgásának adataival összevetve egyértelműen kimutatható, hogy mely pontokon mutatkoznak nagymértékű eltérések a hőmérsékletiviszonyokban. A mérési eredmények segítséget nyújthatnak a hűtési lánc krízispontjainak feltérképezésében, az anomáliák korrigálásában és
a folyamatok megfelelő szervezésében.

Kapcsolódó cikkeink