Hideg ital, forró következmények: szívritmuszavart is okozhat a jeges frissítő
Elsőre bizarrnak hangozhat, pedig tudományosan is igazolt: a hideg italok és ételek egyes esetekben szívritmuszavart válthatnak ki – derül ki egy friss amerikai tanulmányból. A jelenséget angolul „cold drink heart”-nak, azaz nagyjából „hideg italszívnek” nevezik, és leggyakrabban pitvarfibrillációban szenvedőknél fordul elő.
A Journal of Cardiovascular Electrophysiology szaklapban publikált tanulmány szerint ez az első kutatás, amely kifejezetten azt vizsgálja, hogy hideg ételek és italok milyen hatással vannak a szív elektromos működésére. A Kaiser Permanente kutatói 101 pitvarfibrillációval élő beteg tapasztalatait gyűjtötték össze, akik arról számoltak be, hogy tüneteik jéghideg víz, fagylalt vagy más hűtött étel fogyasztása után jelentkeztek.
Jeges tea, fagylalt, koktél – kiválthatják a szívritmuszavart
A résztvevők fele arról számolt be, hogy a szívritmuszavar kizárólag hideg ételek vagy italok fogyasztása után jelentkezett, míg másoknál a jelenség ettől függetlenül is előfordult. A leggyakoribb kiváltó tényezők között szerepelt a jeges víz, tej, joghurt, turmix és fagylalt – különösen edzés utáni fogyasztás esetén.
A kutatás szerint a tünetek legtöbbször néhány másodperccel vagy perccel az elfogyasztás után jelentkeztek. Ugyanakkor a résztvevők közel 97 százaléka azt mondta: nem minden alkalommal tapasztalták a pitvarfibrillációt hideg ital fogyasztása után, a jelenség tehát kiszámíthatatlan.
Megoldás: kerülni, melegíteni, lassítani
A megkérdezettek 86,4 százaléka arról számolt be, hogy a hideg ételek és italok kerülése jelentősen enyhítette a tüneteket vagy teljesen megszüntette őket. Többen említették, hogy a lassabb evés, a szívószál elhagyása, valamint az italok szobahőmérsékleten történő elfogyasztása is segített megelőzni az epizódokat.
Dr. David Vinson sürgősségi orvos, a kutatás vezetője szerint évtizedek óta jeleznek hasonló panaszokat a betegek, de eddig kevés figyelem jutott erre a lehetséges összefüggésre. Most viszont a tapasztalatok alapján úgy tűnik, valóban létezik egy ritka, de valós élettani reakció.
Nem csak a szívre hat
A hideg italok egyébként más panaszokat is kiválthatnak. A migrénre hajlamosaknál erős fejfájást, nyelőcsőproblémákkal élőknél kellemetlen tüneteket, érzékeny gyomrúaknál pedig görcsöket okozhatnak. Emellett a hirtelen lehűlés az erek összehúzódásához vezethet, ami megemeli a vérnyomást – ez egészséges embereknél általában nem jelent gondot, ám szív- és érrendszeri kockázattal élőknek érdemes odafigyelniük.
Tévhit vagy valós veszély?
Bár az indiai ayurvedikus gyógyászat régóta javasolja a szobahőmérsékletű italok fogyasztását, sok orvos szkeptikus a hideg italok és a szívritmuszavar közötti ok-okozati viszonyt illetően. Abban azonban egyetértés van, hogy akinek már diagnosztizált szívproblémája van, érdemes figyelnie teste jelzéseire, és ha szükséges, módosítani az étkezési szokásain.
Tanulság: a nyári frissítők sem mindenki barátai
A hőségben sokan a jéghideg italokra esküsznek – ám a friss tanulmány azt üzeni: ha valaki pitvarfibrillációval küzd, nem árt az óvatosság. A tüneteket okozó élelmiszerek tudatos kerülésével akár a gyógyszeres kezelést is csökkenteni lehet, vagy elkerülni egy súlyosabb epizódot.
Kapcsolódó cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Egy csésze kávé a hosszú, egészséges életért? 30 évnyi kutatás adta meg a választ
A reggeli kávé nemcsak ébresztő – a legfrissebb kutatások szerint…
Tovább olvasom >A csendes gyilkos: keringési betegségek okozzák a halálesetek egyharmadát
Miközben életünk egyre kényelmesebbé válik, olyan láthatatlan veszélyeknek tesszük ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fitch: élénkülő világgazdaság a vámháborús enyhülés nyomán – Kína és az USA húzhatja a növekedést
A vártnál erősebb gazdasági teljesítményre számít 2025-ben a Fitch Ratings:…
Tovább olvasom >A Magyar Termék védjegy a cégeknek közösséget, a vevőknek megbízható minőséget ad
A kölcsönös előnyökön alapuló szakmai együttműködések képessé teszik a vállalkozásokat…
Tovább olvasom >Csatlakozik a Bonafarm Csoporthoz Szautner Péter
A Bonafarm Csoport vezérigazgató-helyetteseként és csoport stratégiai igazgatóként folytatja pályafutását…
Tovább olvasom >