Hiánycikk lehet hamarosan a hagyma

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 16. 11:30

Csaknem az összes európai országban jelentősen drágul a hagyma, és úgy tűnik, az árak határa a csillagos ég, a józan ész mégis azt sugallja, hogy lesz egy olyan határ, ahol a piac már drasztikus keresletcsökkenéssel fog reagálni, különösen, hogy Európában a vöröshagyma sokkal kevésbé képezi a mindennapi étkezés részét, mint Ázsiában. De vajon hol lesz ez a határ? – teszi fel a kérdést a fruitveb.hu.

Tovább emelkedő hagymaárak – határ a csillagos ég?

A világ zöldségpiacain az egyik leggyakrabban szóba kerülő téma a hagymahiány. Igen kevés termett ugyanis azokban az országokban, amelyek a világkereskedelem legfontosabb ellátói, olyannyira, hogy több ilyen állam is exporttilalmat vezetett be. Ez elsősorban a belső-ázsiai országokra vonatkozik, mint például Kazahsztán és Üzbegisztán, de ugyanezzel a problémával küzd Tádzsikisztán és Azerbajdzsán is. Keletebbre sem jobb a helyzet: Pakisztánban 180%-os exportvámot vezettek be, Új-Zélandon pedig az időjárás olyan mostoha volt, hogy ezen a télen már nem várható jelentős mennyiség innen sem.

Európában is komoly ellátási problémák vannak már most: a fő szállító Hollandiában kezdenek elfogyni a készletek, Németország is folyamatos hiánnyal küszködik, Moldovában igen kevés hagyma van, Ukrajnáról már nem is beszélve, ahol újabb és újabb rekordokat döntenek a hagymaárak.

Egyiptom az egyetlen olyan ország, amely relatíve közel is van, készletei is akadnak, (és már érkeznek is tételek az európai piacokra), ám ezek a készletek is korlátosak, mivel a belföldi termelés stagnál, miközben az európai kereslet a többszörösére nőtt. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos vevő, Oroszország is sorban áll az egyiptomi hagymáért, így biztosra vehető, hogy nem a fáraók földjéről származó áru fog véget vetni az uniós piacokon tapasztalható áremelkedésnek.

Kapcsolódó cikkeink