Hiánycikk lehet a jó minőségű káposzta
Az aszály miatt a káposztafélékből is kevesebb termett. A nyár végére kialakult keresleti piac és a magas árak részben kompenzálják a kieső termést. A Syngenta ócsai kísérleti állomásán megrendezett szakmai találkozón, több mint 200 termelő és egyéb, az ágazatban érintett szakember vett részt.
A hazai káposztabiznisz az idén jobban indult, mint azt az előjelek ígérték. A szokásos macedóniai korai káposzta olcsó, tömeges importja elmaradt a komoly minőségi problémák hatására, ezért szinte a kezdetektől az előző évet jóval meghaladó ár volt jellemző a hazai piacon. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelzése szerint egy éve alatt a kelkáposzta 230 százalékkal, a fejeskáposzta pedig 328 százalékkal a drágult, más káposztaféléknél az áremelkedés megmaradt a 6-93 százalékos határokon belül maradt.
A magyarországi árakat nagyban befolyásolják ugyanis a környező országokban kialakult dömping árak, vagy az esetleges hiány. Mivel Európa keleti fele a magyarországihoz hasonló termelési és időjárásbeli nehézségekkel küzdött egész szezonban, a 2010-es évhez hasonló hiányra számítanak a szakértők. Az időjárás több alkalommal okozott kellemetlenséget, késői fagyokkal, júniusi jégveréssel, de a legnagyobb kárt a rendkívül száraz, légköri aszállyal párosuló július, augusztus és szeptember okozta, amely soha nem látott rovarinváziót és lassan, korlátozottan fejlődő növényállományt eredményezett. Az hogy hogyan lehet javítani ezen a helyzeten és milyenek a végleges európai terméskilátások, a legnagyobb kérdés a termelők számára betakarításig – hangzott el hétfőn a Syngenta „Káposztafélék Nyílt Napja” rendezvényén. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >