Hiába a munkaerőhiány és a rezsidémon, nem zárnak rossz szezont a balatoni vendéglátósok
Annak ellenére, hogy visszafogott a lakossági fogyasztás, nőttek a működési költségek és inflációs nyomás érezhető, a Balaton partján működő vendéglátó vállalkozások, köztük kávézók és büfék szezonja összességében nem néz ki rosszul. Annak ellenére, hogy a médiában egész nyáron át gyakoriak voltak a „lángosmércés” kritikák, az összkép pozitív marad. A kép vegyes élményeket mutat, de nem riasztó.

Drága volt sokak szerint a lángos
Az időjárás kedvez a Balatonnak, így az ott működő vállalkozásoknak is. A strand büfék, éttermek és teraszok képesek voltak megőrizni nyitva tartásukat még augusztus 20. után is, a szokásos nyári hőséggel együtt, sőt, a legtöbb településen a szálláshelyek megteltek a nyaralókkal, ami azt jelzi, hogy a szezon lendületben folytatódik. Ez megkönnyíti a vállalkozások helyzetét, ahol a zsúfolt strandok és az üzletekben elkelt asztalok – főleg vacsora időszakban – azt jelzik, hogy még mindig van bevétele a nyáron, és a fogyasztás élénkebb, mint ahogy azt korábban várták – írja a Napi.hu.
Azonban az időjárásfüggő szezonális vendéglátóiparban több tényezőt is figyelembe vesznek idén a vállalkozások. Az energiaköltségek meredek növekedése miatt sok kisvállalkozást arra ösztönözött, hogy a rentábilis működés érdekében korábban bezárjon. A magas bérek miatt is több helyen fontolóra veszik, hogy megéri-e a szeptemberig tartó nyitvatartás. A helyzet vegyes: vannak települések, ahol a vendéglátósok nyertek a nyaralókon, míg a legtöbb helyen a szezon nullszaldós, de olyan vállalkozók is vannak, akik ősszel végleg bezárják az üzletüket.
Munkaerőpiaci Kihívások Minden szezon elején égető problémaként jelentkezik a munkaerőhiány: kevés a szakképzett munkavállaló, mert sokan elvándoroltak, vagy már előre le vannak foglalva a népszerűbb éttermekben. A kisegítő munkakörökbe is állandóan keresnek megbízható embereket.
Idén enyhült a nyomás, mert a vendéglátósok tapasztalatai szerint az építőipar visszaesése miatt sokan visszatértek korábbi munkahelyükre, és a bérigények is kevésbé szigorúak lettek – a korábbi 25-30 ezer forintos napi keresetek helyett a szezonális munkavállalók most kevesebbet is elfogadnak.
Ahhoz, hogy a Balatonnál normális és megbízható dolgozókat találjunk, jelentős pénzügyi befektetésre van szükség. A legtöbb helyen minimálbérrel bejelentik a dolgozókat, amit borravalóval egészítenek ki, hogy növeljék a nettó fizetést. Egy helyi vállalkozó Almádiban elmondta, hogy egy jó szakács közel egymillió forintot keres, míg a felszolgálók legalább hatszázezer forintot kapnak, ami az alsó határ, ezt a fizetést általában kevés szünnappal párosítják, mivel a nyaralóhelyi vállalkozások alkalmazkodnak a kereslethez: a hétvégék és ünnepnapok kevésbé jelentenek pihenőidőt.
Egy tapasztalt vállalkozó szerint egy kompetens vendéglátó szakember a Balaton északi partján biztosan megtérítheti ezeket a béreket. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy van olyan versenytárs, aki jövőre már nem vállalja a kockázatot, és inkább befejezi az üzleti tevékenységet.
Kapcsolódó cikkeink
Balatoni melók 2025: 600 ezres fizetés, szállás, kaja
A 2025-ös balatoni strandszezon nemcsak a turistáknak ígér kikapcsolódást, hanem…
Tovább olvasom >Visit Hungary: 45%-kal több vendégnek örülhettek a Balatonnál idén pünkösdkor
A június elején berobbant kánikula igazi úti lázat és ezzel…
Tovább olvasom >A horvát gazdasági miniszter szerint a turizmus miatt nőnek az árak Horvátországban
A turisztikai szezon miatt fellépő szezonális hatások okozzák az újabb…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >Ezek lettek most a legolcsóbb termékek a boltokban
Miközben a boltok polcain még mindig találunk olyan termékeket, amelyek…
Tovább olvasom >