Hetven százalékkal kellene növelni az élelmiszertermelést a következő évtizedekben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 25. 14:52

A világ vélhetően újabb nagy élelmiszer válság küszöbéhez érkezett, és ennek kialakulásában jelentős szerepet játszanak a szubvenciók és a vámok, amelyek torzítják a kínálat és kereslet globális egyensúlyát – figyelmeztetett az ENSZ Élelmezés- és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) igazgatója.

Jacques Diouf emlékeztetett arra, hogy a FAO élelmiszerár-indexe, amely a különféle élelmiszerféleségek exportárát veszi figyelembe, rekord magasságot érte el 2010 végén, meghaladva a 2008-ban regisztrált élelmiszerválságban mért árszintet. “A magasabb árak és a volatilitás a következő években is folytatódni fog, amennyiben nem birkózunk meg a nemzetközi mezőgazdasági rendszer egyensúlyhiányának strukturális okaival”- figyelmeztetett Diouf. Az élelmiszerpiac körüli bizonytalanság a legkomolyabban a legszegényebb rétegeket fogja sújtani, és ez “politikai bizonytalanságot generál majd és veszélyezteti a világbékét és biztonságot” – fejtegette a FAO igazgatója a Reuters szerint.

Diouf hangsúlyozta, hogy bőviteni kell a beruházásokat, mert a globális népesség továbbra is nő. “A következő 40 évben globálisan 70 százalékkal, a fejlődő országokban 100 százalékkal kell növelnünk a mezőgazdasági termelést. E célból évente 44 milliárd dollárnyi fejlesztési segélyre van szükség a mezőgazdasági területeken.

A területeken megvalósítandó belföldi és külföldi magánberuházások összegét évente 200 milliárd dollárra kell emelni a jelenlegi 140 milliárd dollárról – mondta Diouf. Mint mondta, a fejlett országok által bevezetett szubvenciók és kereskedelmi akadályok is “súlyosbítják a kereslet és kínálat közti egyensúlyhiányt.” A FAO vezetője figyelmeztetett, hogy átlátható szabályozással meg kell akadályozni a spekulációs célú, árfelhajtó hatású árupiaci vásárlásokat – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink