Héttonnás a kukorica termésátlaga

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 20. 11:35

Tolna megyében a kukorica termésátlaga kevéssel meghaladja a hét tonnát a vetésterület több mint 40 százalékán elvégzett betakarítás után – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója hétfőn az MTI-nek.

kukorica

Vendégh Edit hozzátette: az elmúlt hetekben Tolna megyében lehullott mintegy 100 milliméternyi csapadék miatt vontatottan zajlik az aratás, a 90 ezer hektáros vetésterületen az elmúlt héten mindössze tíz százalékkal nőtt a betakarított rész.

Lassan halad az őszi kalászosok vetése is: az őszi árpa elvetett területe tíz, az őszi búzáé mindössze 5 százalékkal nőtt. A 45 ezer hektáron tervezett búzának eddig 20 százalékát vetették el – jegyezte meg.
A NAK megyei igazgatója szerint csökkenhet az eddig jellemző több mint héttonnás hektáronkénti termésátlag, ha nem tudják időben betakarítani a termést, a vadkár ugyanis jelentősen csökkentheti az eredményeket.

Az idei évet a tavalyi 8 tonnásnál kisebb termésátlag, alacsony ár és bizonytalan betakarítási körülmények jellemzik; a termelők Tolnában tonnánként 42 ezer forintért tudják értékesíteni a terményt – mondta el.

Varga András, a Tolna Megyei Gabonaválasztmány elnöke arról számolt be, hogy az esőzések miatt tíz nap kiesett a betakarításból, és az aratás a felázott talajon sokkal költségesebb lesz, mint korábban; 4,5-5 tonnás és a tíz tonnát megközelítő hektáronkénti termés is előfordul.

Információi szerint szeptembertől 43-45 ezer forint között mozog a tonnánkénti ár, ettől ritka az elmozdulás. Ez azt jelenti, hogy a takarmánynövény több mint 300 ezer forint árbevételt eredményez hektáronként. Ugyanakkor a kukoricatermesztési kedv csökken Tolnában, mivel egyre kockázatosabb a takarmánynövény termesztése, és egyre kisebb a nyereségtartalma; az olajos növények nagyobb hasznot hoznak – fűzte hozzá. (MTI)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink