Heti üzemanyagárak: vegyesek a változások

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 07. 10:28

A Reuters adatközlése alapján a február 3-7-i héten a benzin ára a mediterrán piacon 0,2%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 1,2%-os csökkenés jelentkezett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 0,8%-kal gyengült. Az átlagos piaci árváltozást figyelembe véve február 12-én a benzin ára 0-2 forint között emelkedhet, a gázolaj ára várhatóan nem változik.

bank_automata_kartyakock

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon 0,2%-kal lett olcsóbb a február 3-7-i héten . Az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon az árak csak 0,2-0,7%-kal emelkedtek. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,2%-kal lett olcsób, az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon még kisebb volt az árcsökkenés. A forint árfolyama a február 3-7-i héten 228 Ft/dollár körül ingadozott, összességében 0,8%-kal lett gyengébb a megelőző heti átlaghoz képest.

A február 3-7-i héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 109,5 dollár/hordós szintről a hét végére 111,5 dollár/hordóra emelkedett, heti átlagban azonban a Brent átlagos ára 1%-kal lett olcsóbb.

A forint árfolyama 0,8%-kal, 2 forinttal gyengült, s ez a mérték már bőven ellentételezte az üzemanyagárak kis csökkenését.

Kapcsolódó cikkeink