Hetente tízezer sertés torlódik fel Magyarországon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 05. 26. 11:01

Hatalmas krízisben van a magyar húspiac. Spanyolország több millió sertéssel árasztotta el az európai országokat, de a Brazíliából érkező csirkedömpinggel is nagyon nehéz mit kezdeni. Közben a sertéspestis és a madárinfluenza tizedeli az állományt. Marhát, kacsát, libát eddig főleg éttermekben, hotelekben ettünk, otthon nem készítünk ilyesmit, az ilyen állatokat tartó vállalkozókra ezért a kijárási korlátozások miatt nagyobb csapást mért a járvány. A krízisbe került húsipari cégekkel ráadásul a kiskereskedelmi láncok is kegyetlen harcot vívnak.

A koronavírus európai megjelenése előtt viszonylag jó helyzetben volt a legtöbb magyar állattenyésztő, hiszen az évek óta tartó gazdasági növekedés együtt járt a fogyasztás erősödésével, és a prosperáló turizmus és vendéglátás is egyre nagyobb mértékben szívta fel a különböző húsféléket, húskészítményeket.

Ráadásul az állattenyésztőket az is kedvező helyzetbe hozta, hogy az afrikai sertéspestis óriási pusztítást végzett Kínában. Emiatt Németország rengeteg sertést tud exportálni az ázsiai országba, a magyar sertésárakat pedig elsősorban a német árak határozzák meg, ezért az ár nálunk is emelkedett. A mi exportlehetőségeinket aztán rontani kezdte, hogy hozzánk is bejutott a sertéspestis, sőt a madárinfluenza is. A COVID-19 európai megjelenése, és az ezzel járó korlátozások bevezetése pedig nagyon felforgatta a húspiacot.

A cikk itt folytatódik…

Címkék: , ,