Hét éve a legjobb októberi beszerzésimenedzser-indexet mérte az MLBKT

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 03. 11:08

A beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított értéke 54,9 pontra emelkedett októberben, 2,2 ponttal magasabb lett a szeptemberinél; 2007 óta a legjobb októberi mutató az idei és magasan meghaladja az elmúlt három év 51,2 pontos átlagértékét – jelentette hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

mlbktA vizsgált részindexek fele azonban csökkent a szeptemberi értékéhez képest – emelte ki a társaság, hozzáfűzve, hogy a foglalkoztatottságot jelző index októberben is a növekedést jelző 50 pont felett volt, ugyanúgy, mint május kivételével minden hónapban az idén.

A beszerzésimenedzser-index értéke már tizenöt hónapja bővülést jelez azt követően, hogy 2013 áprilisától augusztusig folyamatosan 50 pont körül ingadozott és nem mutatott semmilyen határozott trendet – derül ki az adatokból.

A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de a termelt mennyiség emelkedését jelzi már tizenkettedik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít.

Az új rendelések indexe erősebben emelkedett, a mostani így 1995 óta az ötödik legmagasabb októberi érték, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. Az októberi érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legmagasabb októberi adat. A beszerzett mennyiség tizedszer növekedett az idei év folyamán.

A beszerzési árak esetében az árak növekedési üteme a válaszadók jelzése szerint enyhült. A beszerzési árak az elmúlt ötvenhat hónapban nem csökkentek. 1995 óta vizsgálva a mostani ütem az ötödik legalacsonyabb októberi.

A késztermékkészletek szintje októberben magasabb lett. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a harmadik legmagasabb 1995 óta. Az idén eddig az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztrálta az MLBKT, aztán viszont három hónapig csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig.

A külpiaci mutatók közül az exportindex értéke növekedett az előző hónaphoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt. A bővülés tizenhetedik hónapja folyamatosan tart.

Az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, de egyhavi szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink