Hét év alatt duplázná az állományt a sertésstratégia
A nyáron elfogadott sertésstratégia hét év alatt megkétszerezné a 3 millió alatti sertésszámot. A megvalósításhoz döntően magán- és uniós forrásokat kívánnak bevonni.
A terv megvalósulása esetén kb. 180 milliárd forinttal emelné a sertéságazat mezőgazdasági fázisának bruttó kibocsátását, 225–250 milliárd forinttal nőne az élelmiszeripar bruttó termelési értéke és 0,5 százalékkal a GDP. Így 45 milliárd forinttal több áfa folyna be a költségvetésbe, a termelés és a húsipar megnövekedett munkaerőigénye pedig 18 ezer új munkahelyet eredményezne, további 6-7,5 milliárd forintnyi szja-többletet hozva a büdzsének.
Az uniós, termelői, banki és befektetői forrásokon felül értelmezi a tárca a stratégia céljaira 2013-ra előterjesztett 2,6 milliárd forintot.
Feldman Zsolt helyettes államtitkár példaként említette az állattartó telepek korszerűsítésére szánt 40 milliárd forintos pályázatot, amelyet néhány hónapja írt ki a VM, valamint a januártól induló új forgóeszköz-hitel programot, amelyet 4 százalékpontnyi kamattámogatás mellett nyújt az állam az MFB-n keresztül a termeltetőknek félmilliárd forint értékben. Az egész ágazat sorsa szempontjából kulcsfontosságú Feldman a forgóeszköz-finanszírozás megsegítését tartja kulcsfontosságúnak, a megoldást a magasabb önköltség elismertetésében látva. „A cél az, hogy igényesebb piacokat találjunk, és a magasabb beltartalmi értékhez pozicionáljuk a magyar árut, és így a magasabb árakat is elismertessük” – tette hozzá az államtitkár.
Az államtitkár hangsúlyozta: a feldolgozott szárazárunál már jobban működnek egyes minőséget jelző védjegyek, jelenleg a cél egy a tőkehúsokra érvényes hasonló minősítési rendszer megalkotása.
Feldman Zsolt szerint a külpiaci terjeszkedés egyik fő célpontja a Távol-Kelet lehet. „Japán, Dél-Korea, és Tajvan már most is célpont, a nagy kérdés mindig Kína, ahol a kormány megalakulása óta folyamatos egyeztetések vannak az állategészségügyi, adminisztrációs akadályok lebontása céljából.”
Emellett a másik fontos irány a helyi gazdaságok és a lokális piacok megerősítése. Ettől a VM alacsonyabb beruházási költséggel létrejövő új férőhelyeket, és – több élőmunkával előállított – helyben értékesített élelmiszert vár.
A sertéstermelés nagyobb részét, hozzávetőleg 60 százalékát a jövőben is a szakosított sertéstelepek állítanák elő, nagy tömegben, de emellett – elsősorban a belső piacon – nagyobb szerepet szán a tárca a helyi termelőknek és lokális értékesítésnek. (Braunmüller Lajos, Világgazdaság Online)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >