Hét és fél százalékkal emelkedett a hazai szállodák árbevétele

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 11. 12:51

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 4,2, a vendégéjszakáké 3,6 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 7,5 százalékkal nőtt 2011. január-májusban – közölte a KSH hétfőn.

Májusban a vendégek száma 4,2 százalékkal csökkent, a belföldi vendégeké 9,3 százalékkal mérséklődött, a külföldieké 1,2 százalékkal nőtt az előző év májusához képest.

Májusban a vendégéjszakák száma 6,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a belföldiek 10,4 százalékkal, a külföldiek 2,8 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint tavaly májusban.

A kereskedelmi szálláshelyek bevétele májusban 3,9 százalékkal nőtt.

Az idén január-májusban 1 millió 193 ezer külföldi vendég 3 millió 169 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 8, az éjszakáké pedig 6 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva.

A legjelentősebb küldő országok közül kizárólag az olasz és német vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, miközben Ausztriából, az Egyesült Királyságból, továbbá Oroszországból, Romániából, Franciaországból, Csehországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezők vendégéjszakáinak száma nőtt.

Január 1-től Magyarország féléven keresztül első alkalommal töltötte be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, és ez jelentős turisztikai forgalmat és bevételt generált. Az érkező vendégek fogadására kijelölt – négy-, illetve ötcsillagos – konferenciaszállodákban a külföldi vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma 16, illetve 15 százalékkal emelkedett. Az elnökség keretein belül a külföldről érkező vendégek elsődleges úti célja Budapest volt. Az első öt hónapban a főváros szállodáiba érkező külföldi vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma 11, illetve 8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez a növekedés 1-1 százalékponttal haladja meg a tavalyi évben regisztrált fellendülést.

Az év első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 1 millió 282 ezer belföldi vendég 2 millió 817 ezer vendégéjszakát töltött el.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma a külföldi vendégek esetében 3,5 százalékkal esett vissza, míg a belföldieknél stagnált.

A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága is kedvezőtlen képet mutatott az év első öt hónapjában. Január-májusban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma – főként a külföldivendég-éjszakák csökkenésének következtében 19 százalékkal romlott, a wellness-szállodákban a kapacitásnövekedés ellenére 4 százalékkal mérséklődött az éjszakák száma az előző évhez viszonyítva.

A Balatonon kívül a dél-dunántúli és az észak-alföldi turisztikai régióban is csökkent összességében a vendégforgalom.

Budapesten mind a belföldi, mind a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma nőtt, összességében 8 százalékkal.

A megfigyelt időszakban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 41 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 59 százalékos szobakihasználtsági aránnyal.

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 7,5 százalékkal emelkedett 2010 január-májusához képest, a kereskedelmi szálláshelyek összesen 84 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 45 milliárd forint volt. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 13.950, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel – bruttó REVPAR – 5.726 forint volt.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazat bruttó hozzáadott értéknövekedése lényegesen elmaradt a nemzetgazdaság egészétől, a beruházások hosszú idő óta visszaesnek, csakúgy, mint a foglalkoztatottság. Az áremelkedés viszont az ágazat egészében csak 2,2 százalék volt az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH.

Kapcsolódó cikkeink