HERZ sonkák ősi tengeri sóval – tudatosabb választás a mindennapokra

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 09. 22. 11:51
🎧 Hallgasd a cikket:

Mindannyian ismerjük a mesét, amelyben a király elüldözi a lányát, aki úgy fejezi ki iránta a szeretetét, hogy azt az emberek sóhoz való kötődéséhez hasonlítja. A sok sótlan étel után a király rájön a tévedésére és visszafogadja lányát. A történet tanulságos mindannyiunknak, hiszen a só fontos eleme a táplálkozásunknak, megfelelő ízt ad az ételeknek, tartósító hatású is, emellett alapvető a szervezetünk működéséhez, de fontos odafigyelni a mennyiségére.

„A hazai és külföldi felmérések eredménye szerint nemcsak a felnőttek, de már a gyerekek is túl sok sót fogyasztanak, a napi javasolt felvétel maximumának akár többszörösét is. A túlzott nátriumbevitel egészségügyi kockázatokat hordoz, ezért a sóbevitel mérséklése fontos táplálkozási szempont. A csökkentett sótartalmú termékek segíthetnek a napi nátriumbevitel visszafogásában”

– hívja fel a figyelmet Abonyi Orsolya, az MDOSZ dietetikusa.

A HERZ szeletelt főtt sonkák magas hústartalmukkal és max. 3%-os zsírtartalmukkal eddig is minőségi választást jelentettek, most azonban új szintre léptek.

Alacsonyabb nátriumtartalommal

„A sócsökkentés érdekében a HERZ szeletelt főtt sonkák receptúrájában mostantól a nitrites sókeverék egy részét csökkentett nátriumtartalmú, ősi tengeri sóra cseréltük, miközben az ízviláguk változatlanul harmonikus és kiegyensúlyozott maradt. Ennek köszönhetően a HERZ sonkák átlagosan 25%-kal kevesebb sót tartalmaznak, valamint ebből adódik az is, hogy a sonkák nitrittartalma is csökkent, kevesebb lett a bennük lévő tartósítószer mennyisége”

– mondta el Felsőné Tamás Ildikó, a HERZ senior termékmenedzsere.   

Az élelmiszerek teljes sótartalmát a szabályozások szerint a nátriumtartalom alapján határozzák meg. A hazai és a nemzetközi ajánlások alapján a javasolt sófogyasztás felső határa napi 5 gramm, ami 2–2,4 gramm nátrium felvételét jelenti.

Ősi tengeri sóval: természetes megoldás a föld mélyéről

A HERZ megújult sonkáiban a felhasznált só min. 65%-át egy különleges, az Atacama-sivatag mélyéről származó természetes ősi tengeri só adja. Ez az ásványi só természetes módon kb. 35%-kal kevesebb nátriumot tartalmaz, mint a hagyományos konyhasó, miközben harmonikus ízt biztosít.   Ez az ősi tengeri só tehát nem keverék, hanem egy több millió éves, ásványi anyagokban gazdag földalatti tengerből származó só.

Fehérjében gazdag

A HERZ szeletelt sonkák 80-97% hústartalma sertés színhúsból vagy csirkemellből származik, ennek köszönhetően fehérjében gazdagok. Kiváló alternatívát nyújtanak a high-protein élelmiszerek kedvelőinek, mivel 100 grammonként 17-22 g fehérjét tartalmaznak.  A magas fehérjetartalom a hús természetes jellegének köszönhetően hozzájárul az izomtömeg fenntartásához, növekedéséhez, a normál csontozat megőrzéséhez az aktív életmódot folytatók vagy fehérjében gazdag étrendet követők esetében is.

Max. 3%-os zsírtartalommal

A HERZ sonkákhoz kifejezetten sovány sertéshúst, combot, karajt és csirkehúst, csirkemellet használunk fel. Az alacsony zsírtartalom is befolyásolja az energiatartalmat. A HERZ sonkák energiatartalma 99-110kcal/100g. A max. 3%-os zsírtartalom segítheti a zsírbevitel és kalória kontrollálását anélkül, hogy a termék íze vagy állaga romlana.

A HERZ szeletelt sonkák gondosan kifejlesztett összetétele a hagyományos ízt ötvözi a mai elvárásokkal: nátriumcsökkentettek, fehérjében gazdagok, magas hústartalmúak, max. 3%-os zsírtartalmúak, glutén-, laktóz- és színezékmentesek, valamint nem tartalmaznak hozzáadott glutamátot.

Akár iskolába, akár munkába indulunk vagy otthon ülünk le a közös reggelihez, vacsorához, egy sonkás szendvics nemcsak gyors megoldás lehet, hanem tudatos döntés is. A nátriumbevitel csökkentése és a minőségi alapanyagok használata is segíthet abban, hogy a mindennapi étkezések ne csak finomak, hanem kedvezőbb összetételűek is legyenek.

Bővebb információ: www.herz.hu/natriumcsokkentes

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink