A Henkel erős második negyedévi teljesítményről számol be

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 09. 21. 10:40

Jelentős növekedés a nominális árbevétel terén: +9,6% növekedéssel, 5,098 millió euró,
erős szerves növekedés: +2,2%

· Két számjegyű, +11,0%-os növekedés az üzemi eredményben*, 909 millió euróra

· További árbevétel-arányos megtérülés (EBIT-marzs) javulás: +20 bázispontos növekedéssel 17,8%-ra


Kiváló, +10,7%-os növekedés 1,55 euróra az elsőbbségi részvények (EPS)* hozama terén

* Egyszeri költségekre/hozamokra és átszervezési költségekre korrigálva.
Düsseldorf – „A Henkel erős második negyedévi teljesítményt nyújtott, új csúcsokat ért el a negyedéves árbevétel, a korrigált üzemi eredmény, az EBIT-marzs, valamint az elsőbbségi részvények hozama terén. Mindhárom üzletág hozzájárult ehhez a pozitív fejlődéshez. Az árbevétel jelentősen, 5,1 milliárd euróra növekedett. Tovább javítottuk korrigált üzemi eredményünket és korrigált EBIT-marzsunkat is. Az elsőbbségi részvények korrigált hozama két számjegyű növekedést ért el. Ez erős teljesítménynek számít egy komoly kihívásokkal teli piaci környezetben.” – mondta Hans Van Bylen, a Henkel igazgatóságának elnöke.

„Az év során végig egy általában véve robbanékony és bizonytalan piaci környezetre számítunk. Az árfolyam-ingadozások várhatóan folytatódnak és arra számítunk, hogy továbbra is fennmaradnak a nehéz körülmények a fogyasztói termékek piacán. Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk sikeres fejlődésünk folytatása és stratégiai prioritásaink megvalósítása mellett.” – tette hozzá Hans Van Bylen.

„Megerősítjük előrejelzésünket a teljes 2017-es pénzügyi évre vonatkozóan. 2 és 4 százalék közötti szerves árbevétel-növekedésre számítunk. Várakozásaink szerint a korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT-marzs) több mint 17 százalékra emelkedik, az elsőbbségi részvények korrigált hozamának növekedése pedig 7 és 9 százalék között lesz.”

Árbevétel és teljesítmény 2017 második negyedévében

5 098 millió euróval az árbevétel 2017 második negyedévében új rekordot állított fel, és névlegesen 9,6 százalékos növekedést mutatott az előző év hasonló időszakához képest. A felvásárlások/befektetés-megszüntetések a növekedés 7,4%-át tették ki, főleg a The Sun Products Corporation felvásárlásának eredményeként. A külföldi valutaárfolyamok hatásai összességében semlegesek voltak. A szerves árbevétel, melybe a külföldi valutaárfolyamok hatásai és a felvásárlások/befektetés-megszüntetések nem tartoznak bele, jó, 2,2%-os növekedést mutatott.

Az Adhesive Technologies üzletág erős, 3,4%-os szerves árbevétel növekedést ért el. A Beauty Care üzletágban a szerves árbevétel az előző év azonos negyedévének szintjén volt. A Laundry & Home Care üzletág jó, 2,1%-os szerves árbevétel növekedést jelentett.

A fejlődő piacok ismét átlag feletti mértékben járultak hozzá a Csoport szerves növekedéséhez, nagyon erős, 4,7%-os növekedést mutatva a szerves árbevétel terén. A fejlett piacok 0,5%-os pozitív szerves árbevétel növekedést értek el.

Egy folyamatosan kihívásokat tartogató piaci környezetben, melyet magas fokú promóciós és árazási nyomás jellemez, a nyugat-európai régió enyhén negatív,

-1,2%-os szerves árbevétel-változást ért el. Minden egyéb régió növelni tudta szerves árbevételét: Kelet-Európában az árbevétel 5,2%-kal nőtt. Afrika/Közel-Kelet 1,1%-os árbevétel növekedést jelentett. Az észak-amerikai árbevétel 3,2%-kal növekedett. Latin Amerika 6,1%-os árbevétel növekedést ért el és az ázsiai csendes-óceáni régióban is 4,8%-kal emelkedett az árbevétel.

A korrigált üzemi eredmény (EBIT) 11,0 %-kal 909 millió euróra növekedett. Ehhez a növekedéshez mindhárom üzletág hozzájárult.

A korrigált árbevétel (EBIT) 0,2 százalékponttal 17,8%-ra növekedett.

Az elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) 10,7%-kal 1,40 euróról 1,55 euróra emelkedett.

A nettó forgó tőke árbevételhez viszonyított aránya 0,1%-kal 5,2%-ra növekedett.

Üzletági teljesítmény

Az Adhesive Technologies üzletág erős, 3,4%-os szerves árvebétel növekedést generált a második negyedévben. Nominális értéken az árbevétel 3,5%-kal, az új csúcsot jelentő, 2 370 millió euróra nőtt. A korrigált üzemi eredmény 6,6%-kal emelkedett és elérte a 455 millió eurót. A korrigált árbevétel nagyon erős növekedést mutatott, új rekordot érve el 19,2%-kal.

A Beauty Care üzletágban a szerves árbevétel az előző év azonos negyedévének szintjén volt. Nominális értéken az árbevétel 0,9%-kal 997 millió euróra nőtt. A korrigált üzemi eredmény nagyon erős, 4,3%-os növekedést mutatott és elérte a 180 millió eurót. A korrigált árbevétel nagyon erős növekedést mutatott, elérve a mindenkori csúcsot jelentő 18,0%-ot.

A Laundry & Home Care üzletág jó, 2,1%-os szerves árbevétel növekedést generált a második negyedévben. Nominális értéken az árbevétel 26,6%-kal 1 703 millió euróra nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest. A korrigált üzemi eredmény 22,2%-kal 298 millió euróra nőtt. A The Sun Products Corporation felvásárlása jelentős mértékben hozzájárult mind az árbevételhez, mind az üzemi eredményhez. A korrigált árbevétel 17,5% volt.

Impozáns felvásárlások erősítik tovább a portfóliót

A globális Darex Packaging Technologies cég és a Sonderhoff Group akvizíciók sikeres lezárásával a harmadik negyedév elején a Henkel tovább erősítette az Adhesive Technologies üzletágat és kiegészítette technológiai portfólióját.

Erős üzleti teljesítmény 2017 első felében

A féléves árbevétel először haladta meg a 10 milliárd euró összeget és 11,5%-kal növekedett 10 162 millió euró összegre. A szerves árbevétel növekedés – korrigálva a külföldi valutaárfolyam-változással és a felvásárlások/befektetés-megszüntetésekkel – erős, 3,1%-os növekedést mutatott. Ehhez a teljesítményhez mindhárom üzletág hozzájárult.

A korrigált üzemi eredmény 12,3%-kal 1 570 millió euróról 1 763 millió euróra nőtt.

A korrigált árbevétel 17,2%-ról 17,4%-ra növekedett.

Az elsőbbségi részvények korrigált hozama 10,9%-kal vagy 29 euró centtel 2,67 euróról 2,96 euróra növekedett.

2017 első felében az Adhesive Technologies üzletág nagyon erős, 4,4%-os szerves érbevétel növekedést generált. A korrigált árbevétel nagyon erős, 18,6%-ot elérő növekedést mutatott. A Beauty Care üzletág pozitív, 1,1%-os szerves árbevétel növekedést mutatott. A korrigált árbevétel erős mértékben növekedett, 17,4%-ra. A Laundry & Home Care üzletág jó, 2,5%-os szerves árbevétel növekedést generált. A korrigált árbevétel 17,4%-on állt.

2017. június 30-i hatállyal a Henkel nettó pénzügyi helyzete -2 342 millió eurós mérleget mutatott (2016. december 31: – 2 301 millió euró).

A 2017-re vonatkozó előrejelzés megerősítést nyert

A Henkel jóváhagyja a 2017. évi pénzügyi évre vonatkozó előrejelzést. A Henkel a szerves árbevétel 2-4%-os növekedésére számít, és arra, hogy minden üzletága ebben a tartományban fog szerves árbevétel növekedést produkálni. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT) terén a Henkel az előző évhez képest több mint 17,0%-ra történő növekedésre számít. A Henkel az elsőbbségi részvények korrigált hozama terén (EPS) 7-9% közötti növekedésre számít.

Kapcsolódó cikkeink