Helyzetbe kell hozni a hazai élelmiszer-termelőket

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 10. 00:01

Ki kell nyitni a kisebb családi gazdaságokban termelt élelmiszerek előtt a piacot – mondta a Duna Televízióban Font Sándor, a Fidesz agrárpolitikusa. Az új kormány a hazai élelmiszereket feldolgozó üzemek és üzemláncok létesítését is tervezi.

A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a hazai családi gazdaságokban, kisebb üzemekben termelt élelmiszereket lehetőleg minimális szállítási költséggel, nem túl sok csomagolóanyag felhasználásával, és főként felesleges adalékanyagok nélkül jutnának el a fogyasztókhoz – mondta Font Sándor. Megjegyezte: a most leköszönő agrárkormányzat Magyarország 2004-es uniós csatlakozásakor teljes teret adott a külföldi, és nem mindig jó minőségű áruk behozatalának. Ennek következménye lett az elmúlt hetek élelmiszerbotránya is. Úgy látja: a hazai fogyasztók szívesen visszatérnének a hazai, jó minőségű, megbízható, felesleges adalékanyagokat nem tartalmazó élelmiszerhez – ezt közvélemény-kutatási eredmények is alátámasztják.
A legelső lépések között lesz a hazai vízbázis és a hazai termőföld védelme. Font szerint arra is fel kell készülni, hogy az Európai Unió esetleg nem hosszabbítja meg a külföldiek földvásárlására vonatkozó, jövőre lejáró moratóriumot Magyarország vonatkozásában. Ebben az esetben arra kell koncentrálni, hogy a magyar termőföld-törvény is képes legyen megvédeni a hazai termőföldet a spekulánsoktól, ahogy arra képes volt a dán, francia, német, vagy az osztrák törvény.
Ezt követően jöhet az említett piacnyitás és egy élelmiszer-feldolgozó lánc létesítése, hogy ne legyen tovább „primitív alapanyag-termelő” a teljes magyar mezőgazdaság.Kapcsolódó cikkeink