Helytállni New Yorkban
Oláh Roland, aki a Café Ertét vitte séfként itthon a legeslegjobbak közé, júliustól az USA-ban próbál szerencsét. Ahogy ő fogalmazott: „Nem szeretnék semmiben, főleg nem a munkámban középszerű lenni, ehhez azonban egy magyar szakácsnak kockáztatni is tudnia kell. Előttem a sorsszerű lehetőség: zöld kártyát nyertem az USA-ba, és az utazás mellett döntöttem.” Nos, Roland már kint van, élményeiről folyamatosan beszámol lapunknak – az indulás előtti napoktól fogva.Meglepetésemre borzasztóan nyugodt voltam az indulást megelőző időben. Pedig nagy döntést hoztam, nemcsak a saját életemről, hanem a család jövőjéről is. Az indulás előtti napokban még a horgászás is fontosabb volt, mint a bőröndvásárlás, csak a feleségem nyomatékos felszólítására mentem el megvenni. Sokan felelőtlennek, mások bátornak tartanak azért, mert úgy vágok bele az egészbe, hogy csak a szállásunk biztos, az is csak két hétre, amíg Judit és Bogika velem lesznek. Mondták: feladok mindent a semmiért, de kérdem én, mi az a semmi? Hogy nem leszek egy ideig konyhafőnök? Ennél jobban motivál, hogy el kell mennem tanulni, mert még nem vagyok kész. Remélem, bebizonyítom a kétkedőknek, hogy a nulláról, senkiként (nem senkiként: Oláh Rolandként!!!) is el lehet érni sikereket.
*
Rosszul kezdődik. Próbára tesz az élet rögtön az elején. Néhány adminisztrációs hiba miatt úgy tűnik, nincs meg a repülőjegyünk. Óriási pánik, de lassan megoldódik a probléma. A bőröndöm meg a megengedett súly duplája: a késeim meg a könyveim. A JFK repülőtéren sokáig nem találják a feleségem bőröndjét. Mi lesz még itt? Ujjlenyomatvétel, megadugó a városba menet, kifacsarva érkezünk Connecticutba. Hát, innen azért jó kis napi út bemenni New Yorkba.
*
Egy fairfieldi motelban lakunk két hétig. Tengerpart, bronxi állatkert, New York, és még rengeteg élmény. Kislányom születésnapját is itt ünnepeljük. Nagyon gyorsan elmegy a pár nap, és engem itt hagynak. Be kell vallanom, a megroggyanás határán vagyok, de nincs visszaút.
*
Hihetetlen ország! És minden működik! A vendéglátóhelyek mind fullon pörögnek – nem is értem, miért hallottam folyamatosan otthon a válságról. Manhattan brutális. A közlekedés remek, de még mindent szoknom kell: egyik éjszakám „lefeleződik”, mert este rossz vágányon keresem a vonatomat, az meg persze elmegy nélkülem.
*
Profi referenciaanyagot kaptam a volt főnökeimtől és a kollégáimtól, csodálkoznak is azok, akikhez beviszem: mit szeretnék náluk csinálni. Van is olyan hely, ahonnan azzal küldenek el, hogy túlképzett vagyok. Megvan az első állásom! Tizenkét-órázom line cook-ként egy csokoládémanufaktúra café részében. Egy perui szakács vezet be a hamburgersütés és az óriás palacsinta készítésének rejtelmeibe. Nagyon nem szeretem, de 14 dollárt adnak egy órára – nem rossz, és a pénz sajnos nagy úr.
*
Egy-két otthon kapott ígérettel (ha munkát keresel, menj el ehhez meg ehhez az ismerősömhöz, ő segít) nem sokra megyek. Keresek a hirdetések között, ami tetszik, oda elviszem a bemutatkozó anyagomat. Csak nehogy azoknak legyen igaza, akik azt mondták, jó helyre nem lehet az utcáról bekerülni. Az interneten böngészve észreveszem, hogy nyitott felvételt tartanak Daniel Boulud-nál. Egy interjún egy hölgy megígéri, hogy két napon belül hívnak. Így is van. Hétfőn délután fél kettőre kell mennem a Café Boulud-ba próbanapra.
*
Mint a mesében! A konyhafőnök szerintem velem egykorú lehet. Nagyon szimpatikus. Beoszt az egyik pályára azzal, hogy a nap végén beszélünk. Óriási élmény a vacsora: 14 szakács, több mint száz vendég. Törölgetek meg serpenyőt szedek. Ott segítek, ahol csak tudok. Mit mondjak: ez a hely nem a technikai felszereltsége miatt jó – itt nincsenek csodagépek, sous-vide, holdomat meg hasonlók, minden serpenyőben készül. Nagyon összehangoltan és meglepően nyugodtan dolgoznak. Ritmusa volt az estének. A végén magához hív a séf: felvesz! Gyorsan lebeszélek vele még két napot a héten – fizetés nélkül. Csakhogy ott lehessek. A pénz nem lesz túl jó, de most ez nem fontos, 3 hónap múlva úgyis leülünk beszélni az emelésről.
*
Az éttermet most bezárják 5 hétre, átépítik, szeptember 21-én nyitnak. Kétszer ekkora lesz a kapacitása, és – ahogy egy kolléga súgta – négy csillag elérése a cél (persze nem Michelin). Én szeptember 15-én kezdek, valószínűleg a legaljáról. Addig is, végzem a mostani munkámat, próbálok spórolni, meg valami szobát keresni bent New Yorkban, mert innen nem tudnék bejárni.
(Roland történetét folytatjuk, élményeit pedig nemsokára részletesen is nyomon követhetik honlapunkon.)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >