Helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást
A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja. A fiatal agrárhallgató kiemeli, hogy ezt a folyamatot a hazai termelők támogatásával, a lokális piacok népszerűsítésével, valamint a szezonális étkezés elterjesztésével lehet elősegíteni.
A szélsőséges időjárás, valamint a természeti katasztrófák mérséklésében nagy szerepe van az üvegházhatású gázok csökkentésének, miközben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2019-es adatai szerint az Európai Unióban a mezőgazdaság adja az üvegházhatású gázok 10 százalékát. A szektornak is dolgoznia kell tehát azon, hogy ez a szám mérséklődjön.
„Mivel az áruszállítás is szerepel a klímaváltozás tényezői között, az éghajlatváltozás enyhítésére az élelmiszertranszport visszaszorítása lehet az egyik hatékony megoldás” – összegezte megoldási javaslatát Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat alapszakos kategóriájának díjazottja. A pályázat célja, hogy anyagi és szakmai támogatással segítse azon agrárhallgatók tanulmányát és kutatómunkáját, akik innovatív eljárásokkal állnak elő, és választ adhatnak a jövő kihívásaira. A pályázat keretein belül idén a fiatal kutatók a mezőgazdaság előtt álló problémákra, így a klímaváltozás hatásainak mérséklésére dolgoztak ki megoldást.
A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója szerint az élelmiszerszállítás és így a környezetterhelés mérséklését a helyi piacok erősítésével lehetne elérni. „A magyarországi termelés ösztönzésében alapvetően három tényező játszik szerepet. Egyrészt a gazdákat egy olyan támogatási rendszer kialakítása segíthetné, amely előnyben részesíti a belföldi értékesítést, és lehetővé tenné a kedvező árszabás kialakítását. Emellett nagyobb szerepet kell szánni a lokális termelői piacoknak, amelyek előnye, hogy biztos forrásból származó, kevesebb növényvédőszerrel szennyezett zöldséget, gyümölcsöt ennénk. Továbbá szükség lenne a szezonális étkezés szemléletének még erősebb elterjedésére, vagyis hogy mindig az aktuálisan rendelkezésünkre álló termékeket fogyasszuk” – tette hozzá Huber Anita.
A szezonális étkezés mint fenntartható megoldás
„Az évszakoknak megfelelő termékek fogyasztása egyike a fenntartható, környezetbarát megoldásoknak, amely nem terjedt még el a hazai közgondolkodásban. Társadalmunk fogyasztási szokásait a különböző divatok, illetve a kényelem határozza meg. Holott azáltal, hogy csak rendelkezésünkre álló termékeket – például télen paprika, paradicsom helyett inkább vörös káposztát, céklát – fogyasztunk, egészségebbé és változatosabbá tehetjük a táplálkozásunkat. Arról nem is beszélve, hogy a helyi áru előtérbe helyezésével csökkenthető a feleslegesen szállított élelmiszer mennyisége is” – mondta el a fiatal kutató.
Kapcsolódó cikkeink
Együttműködési megállapodást kötött a NAK és a MATE
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar…
Tovább olvasom >A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagdíjkedvezményt nyújt mintegy 300 ezer tagjának
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlésének egyhangú döntése értelmében…
Tovább olvasom >Magasabb szintre emelné a gazdálkodók technológiai tudatosságát és eredményességét a Syngenta Agronomy Solution csapata
A mezőgazdaság jól érzékelhető kihívásai – a klímaváltozás, az időjárási…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >