Helyes táplálkozással kell télen pótolnunk a D-vitamint
Télen, a napsütéses órák számának csökkenésével csökken a szervezet D-vitamin előállítása is, jelentős problémát okozva a hölgyeknek, mivel az elsősorban a kalcium felszívódását segítő vitamin hiánya tehető felelőssé a száraz bőr, fénytelen haj és töredezett körmök megjelenéséért. A D-vitamin legnagyobb része ugyanis napsugárzás hatására, a bőr alatt elraktározott elővitaminokból alakul ki. Jó hír azonban, hogy a D-vitamin bizonyos tejből, tejtermékekből, halból és halolajból is biztosítható. Ezt bizonyítja a Norvég Tudományos Akadémia lapjában megjelent tanulmány, melynek megállapítása szerint az északi nép esetében jóval kisebb arányban fordul elő D-vitamin hiány, mint akár a dél-európaiak esetében, annak ellenére, hogy napsütésben nem bővelkednek a skandináv ország lakói. Az ok a táplálkozásban rejlik: Norvégiában mindennapi élelmiszerekből biztosítják a szervezet D-vitamin ellátását. A Magyar Dermatológiai Társulat ajánlása alapján ahelyett, hogy mesterséges sugárzásnak tennénk ki bőrünket szoláriumokban, fogyasszunk télen több D-vitamint tartalmazó ételt, tejet, tejtermékeket, melyek szépítik is bőrünket és elősegítik annak regenerációját.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >