Hektáronként 140-150 eurós alaptámogatásra számíthatunk az új KAP-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 30. 14:10

Hektáronként 140-150 eurós alaptámogatásra számíthatnak a hazai gazdálkodók a 2014-2020 között új Közös Agrárpolitikában (KAP) – jelentette ki a parlamenti mezőgazdasági bizottság KAP-albizottsági ülésén Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára.

A termelők a most alkalmazott, egységes területalapú támogatási rendszerben (SAPS) az idén hektáronként 198 eurót, 2013-ban 230 eurót vehetnek igénybe, de 2014-től a közvetlen kifizetéseken belüli alaptámogatás csökken a brüsszeli átcsoportosítási előírások és lehetőségek miatt. Az új elemként megjelenő, úgynevezett „zöldítésre” például az Európai Bizottság (EB) a támogatások 30 százalékát különítené el, de e feltétel szakértők szerint a kisgazdaságok számára teljesíthetetlen lenne. Magyarország ezért is elfogadhatatlannak tartja, hogy az EB az alaptámogatások folyósítását a zöldítési kritériumok megvalósításához kötné.

A kormány – közölte Czerván György – el szeretné érni, hogy ne csak a pályakezdő, hanem valamennyi negyven év alatti fiatal gazdálkodót támogatni lehessen, és a Brüsszel által tervezett, 25 hektáros maximális területméret ne lépjen életbe. A 150 ezer eurós üzemenkénti éves támogatás felett kilátásba helyezett, fokozatos támogatáscsökkenés a hazai gazdálkodók zömét nem érintené, de elképzelhető, hogy az új rendszert nem is vezetik be, mert azzal szemben a tagországok között erőteljes „blokkoló kisebbség” formálódik.

Magyarország a piaci intézkedések között nem fogadja el, hogy megszűnjenek a szőlőtelepítési jogok, a zöldség-gyümölcs ágazati termelői csoportok beruházási támogatásai és a ma hatályban lévő cukorkvóták – írja az agromonitor.hu.

Kapcsolódó cikkeink