Héjja Csaba: dobni fog az élelmiszer-infláción egy ideig az ársapka kivezetése

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 02. 12:29

Héjja Csaba, az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője az InfoRádiónak beszélt arról, hogy miért Magyarországon volt a legmagasabb az élelmiszer-infláció, és mi várható az ársapka kifizetése után.

Egy ideig még enyhén nőni fognak az árak

„A magyar élelmiszeripar viszonylag magas tőkeáttétellel működik, azaz sok idegen, kvázi banki forrás van ezekben a cégekben, és a hirtelen megnövekedett forgótőkeigényt csak limitálva tudták bankból kielégíteni, ezért nekik az áremeléssel kellett megteremteni a következő időszak még nagyobb költségnövekményét”

– fogalmazott Héjja a rádiónak.

Úgy látja, a magyar élelmiszeripar egy-két negyedévnyi áremelést előrehozott. A 2023 első három hónapjának áremeléseit már tavaly év végén végrehajtották, ezért csúcsosodott ki 44,8 százalékban a magyar élelmiszer-infláció az év végén.

„Mindamellett a magyar élelmiszeripar ugyan elindult egy fejlődési pályán, bizonyos hatékonysági mutatókban el vagyunk maradva a nyugat-európai átlagtól. Ezek az alacsonyabb hatékonysági mutatók ahhoz vezetnek, hogy magasabb önköltségen tudunk gyártani”

– fejtette ki.

„A hatósági ár megszüntetésekor 3-5 százalékos egyszeri áremelkedés várható az élelmiszerárakban”

– vonta le a konklúziót.

Kapcsolódó cikkeink