Hegymenetben

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 01. 21:58

Ősz elejére kitört a hurrá-hangulat a pénzpiacokon! A keleti fronton tűzszünetet kötöttek a felek: Az elszigetelődés veszélye és a gazdasági szankciók megtették hatásukat. A beszűkült hitellehetőségek, a befagyasztott külföldi bankbetétek és az irgalmatlanul gyengülő rubel arra ösztönözték I. Vlagyimir cárt, hogy legalább egy tűzszünet erejéig retiráljon. Az ukrán gazdaságnak évek kellenek a talpra álláshoz, de az oroszok sem úszták meg sértetlenül. A rubelnél csak a hrivnya és az argentin peso gyengült nagyobbat.

A tengerentúl tényleg vége a recessziónak. Az elmúlt 5 évben kinyomtatott dollármilliárdok a tőzsdeindexeket akkora hegymenetbe kapcsolták, amilyet rég nem látott a világ. Szárnyal a feldolgozóipar, 3,5 éve nem látott magasságba kúszott az index. A dollár is egyre erősebb, ennek az exportőrök nem örülnek annyira.

Végre Európában is megmozdult valami. Az Európai Központi Bank úgy döntött, tovább vágja a kamatokat, hogy reagáljon az egyre égetőbb deflációs veszélyre. Ha ez a meglepetés nem volna elég, akkor még az is kiderült, hogy az EKB elkezd eszközfedezetű értékpapírokat vásárolni már idén. Európa két legnagyobb gazdasága – a német és a francia – gyengélkedőbe vonult.

Itthon a szokásos takarékszövetkezeti csőd után és a közelgő önkormányzati választások előtt a politika hullámait meglovagolva a kormányzat új szlogent talált ki: Bankelszámoltatás! A közvéleményt két téma izgatja leginkább, a devizahiteles perek és a rezsicsökkentés. A bíróságok turbó üzemmódba kapcsoltak, futószalagon gyártják az I. fokú ítéleteket. Londoni elemzők szerint a piacihoz közeli árfolyamon fogják forintosítani jövőre a devizában felvett hiteleket. Kérdés, hogy mikor és hogyan üt majd vissza az intézkedéssorozat, és hogy szavazatszerzésen kívül volt-e más haszna?

A rezsicsökkentésről is furcsa dolgok derültek ki. A kormány intézkedéscsomagja csupán a nemzetközi trendet követte, kettős céllal: elsődlegesen a szavazatoptimalizálás lebegett a szemük előtt, másodsorban az infláció leszorítása, amit a jegybank intézkedései is támogattak. A forint rég látott, dollárral szembeni gyengesége nagyon meg fogja drágítani az importot. Júniusban bővült az export és az import is.

A választások után minden esély megvan rá, hogy a négy évvel ezelőtti forgatókönyv kerüljön előtérbe, ezúttal a magánnyugdíjasok helyett azonban a devizahitelesek lesznek megmentve, persze a bankrendszer drasztikus átalakítása is cél, melyet viszont jelentős forintgyengülés követhet.

Kapcsolódó cikkeink