Hegyközségek: kétmillió hektoliter alatt az idei bor mennyisége

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 31. 12:00

Az idén 1,8 millió hektoliter körüli bormennyiség került a pincékbe Magyarországon, a múlt évi mintegy 2,5 millió hektoliterrel szemben – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az MTI-nek.

A rendkívüli időjárás a szőlőültetvényeket is megviselte. Ezért a termés mennyisége az idén mintegy 340 ezer tonna körül alakult, szemben a múlt évi 450 ezer tonnával. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a termés minősége általában kitűnő volt, a mustfokok pedig magasak.

Az idei szüret gyakorlatilag október közepén befejeződött, a valamivel több, mint 58 ezer hektár 98 százalékán, már csak az aszút és néhány késői fajtát szednek még.

A szüret egyébként sok munkát adott a gazdáknak, borászoknak, mert a különböző fajták összeértek, és ezért nem lehetett az érési sorrend szerint betakarítani. A szüret az idén több mint két héttel előbb kezdődött a rendkívüli időjárás miatt, és ezért is fejeződött be hamarabb – mintegy két héttel – a szokásosnál.

Magyarországra már az év első hat hónapjában mintegy 420 ezer hektoliter bor érkezett Olaszországból. A múlt évben az összes behozatal – a KSH adatai szerint – 515 ezer hektoliter volt, ebből 456 ezer hektoliter Olaszországból érkezett. A magyar borexport mennyisége 2011-ben 590 ezer hektolitert tett ki.

A főtitkár a feketegazdaság arányát nem tudta megbecsülni, mondván, erről a piacról nincs pontos információ. Arra azonban utalt, hogy a magyar a bormérlegből mintegy 500-600 ezer hektoliter hiányzik, az átmenő készlet ugyanis mintegy 1,7 millió hektoliter. A magyarországi borfogyasztás éves szinten most 2,3 millió hektoliter körüli. A magyar borágazat árbevétele évente most mintegy 80-90 milliárd forintra rúg – mondta Horváth Csaba. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink