Hazánk a 43. az emberi fejlettségi index rangsorán

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 21. 00:04

Az emberi fejlettségi index (HDI) szélesebb körű jólétet mérő index, mint a GDP, mert az anyagi életszínvonalat kifejező mutatón kívül a születéskor várható élettartam értékén keresztül az egészséget és a lakosság tudásszínvonalát is magában foglalja.

A mutatót 1990-ben dolgozták ki, azóta használja az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) az Emberi Fejlődési Jelentés (HDR) című, évente megjelenő tanulmányában.
A HDI értéke 0 és 1 közötti értéket vehet fel, mely alapján előáll az országok közötti rangsor is. A 0,5 alatti HDI érték alacsony fejlettségi szintnek számít, míg a 0,8 feletti érték magas fejlettségi szintet mutat. Idén bevezették már a nagyon magas fejlettségi szintet jelölő kategóriát a 0,9 feletti értéket elérő országok számára. A harminc legfejlettebb ország HDI értéke 0,965 és 0,885 közé esik.
Az idei eredményekhez azonban hozzá kell tenni, hogy ezek nagy része 2007-es adatokon alapul, vagyis a gazdasági válság hatását még nem tükrözi.
A rangsor szerint Norvégiában a legjobb élni, Nigerben a legrosszabb. Norvégiát Ausztrália és Izland követi a sorban, a sereghajtók Niger mellett pedig Afganisztán és Sierra Leone.
Az első tízben szerepel még Kanada, Írország, Hollandia, Svédország, Franciaország, Svájc és Japán. Hazánk 0,879-es HDI értékével – 5 helyet rontva – 43. a listán, Észtországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával nagyjából egyvonalban szerepel, a közép-európai térség államai közül Szlovénia és Csehország előz meg minket – írja a Pénzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink