Hazai superfoodokkal az egészségért és a fenntarthatóságért
A táplálkozásban is egyre több a távoli, egzotikus „superfood”, ám fenntarthatósági és dietetikai szempontból is érdemesebb hazai alternatívákban gondolkodni – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A divatos superfoodok helyett a helyi, szezonális és alacsony ökológiai lábnyomú alapanyagokat preferáljuk
A cikk a Trade magazin 2025/5. lapszámában olvasható.
A superfood kifejezést sem az EFSA, sem az FDA nem ismeri el tudományos kategóriaként, mégis egyre több importált, feldolgozott élelmiszert ruháznak fel ezzel a jelzővel. Pedig a hazai termékek tápanyagprofiljukban gyakran felveszik a versenyt egzotikus társaikkal: a chia helyett ott a lenmag, a goji bogyót kiválthatja a csipkebogyó, a wasabi helyett torma, a kesudió helyett mandula, a quinoa helyett köles. Ezek a helyi, szezonális és alacsony ökológiai lábnyomú alapanyagok nemcsak olcsóbbak, de kevésbé terhelik a környezetet is.
A változatos, minél kevésbé feldolgozott hazai élelmiszerek előtérbe helyezése egyszerre szolgálja az egészségmegőrzést és a fenntartható élelmiszer-fogyasztást – ahogy azt a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® is javasolja. //
Kapcsolódó cikkeink
Rekordszámú visszaváltás: havi félmillió palackot adnak vissza a Kifli.hu vásárlói
Több mint 2,6 millió visszaváltott palack néhány hónap alatt –…
Tovább olvasom >WWF: minden eddiginél korábban jött el a túlfogyasztás napja
2025-ben minden eddiginél korábban jött el a túlfogyasztás napja –…
Tovább olvasom >Új korszak a Lidlben: ikonikus szatyrok zöldebb köntösben
A Lidl Magyarország egy váratlan, de annál örömtelibb újítással jelentkezett:…
Tovább olvasom >További cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >