Hazai superfoodokkal az egészségért és a fenntarthatóságért
A táplálkozásban is egyre több a távoli, egzotikus „superfood”, ám fenntarthatósági és dietetikai szempontból is érdemesebb hazai alternatívákban gondolkodni – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A divatos superfoodok helyett a helyi, szezonális és alacsony ökológiai lábnyomú alapanyagokat preferáljuk
A cikk a Trade magazin 2025/5. lapszámában olvasható.
A superfood kifejezést sem az EFSA, sem az FDA nem ismeri el tudományos kategóriaként, mégis egyre több importált, feldolgozott élelmiszert ruháznak fel ezzel a jelzővel. Pedig a hazai termékek tápanyagprofiljukban gyakran felveszik a versenyt egzotikus társaikkal: a chia helyett ott a lenmag, a goji bogyót kiválthatja a csipkebogyó, a wasabi helyett torma, a kesudió helyett mandula, a quinoa helyett köles. Ezek a helyi, szezonális és alacsony ökológiai lábnyomú alapanyagok nemcsak olcsóbbak, de kevésbé terhelik a környezetet is.
A változatos, minél kevésbé feldolgozott hazai élelmiszerek előtérbe helyezése egyszerre szolgálja az egészségmegőrzést és a fenntartható élelmiszer-fogyasztást – ahogy azt a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® is javasolja. //
Kapcsolódó cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Mintegy 5 millió eurót fordít zöld energiára az Aldi Írországban
Az Aldi Ireland bejelentette, hogy 5 millió eurós beruházással energiatakarékos…
Tovább olvasom >Hagyomány és innováció: így marad versenyben a Nádudvari az élelmiszerpiacon
A mai élelmiszerpiacon nem elég pusztán jó minőséget kínálni –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Most akár 20%-kal olcsóbban szerezhetők be a magyar lecsó alapanyagai a PENNY-ben
A nyári szezon kihagyhatatlan kedvence a friss, házias lecsó, amelyhez…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >