Hazai superfoodokkal az egészségért és a fenntarthatóságért

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 04. 28. 11:12

A táplálkozásban is egyre több a távoli, egzotikus „super­food”, ám fenntarthatósági és dietetikai szempontból is érdemesebb hazai alternatívákban gondolkodni – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A divatos superfoodok helyett a helyi, szezonális és alacsony ökológiai lábnyomú alapanyagokat preferáljuk

A cikk a Trade magazin 2025/5. lapszámában olvasható.

A superfood kifejezést sem az EFSA, sem az FDA nem ismeri el tudományos kategóriaként, mégis egyre több importált, feldolgozott élelmiszert ruháznak fel ezzel a jelzővel. Pedig a hazai termékek tápanyagprofiljukban gyakran felveszik a versenyt egzotikus társaikkal: a chia helyett ott a lenmag, a goji bogyót kiválthatja a csipkebogyó, a wasabi helyett torma, a kesudió helyett mandula, a quinoa helyett köles. Ezek a helyi, szezonális és alacsony ökológiai lábnyomú alapanyagok nemcsak olcsóbbak, de kevésbé terhelik a környezetet is.

A változatos, minél kevésbé feldolgozott hazai élelmiszerek előtérbe helyezése egyszerre szolgálja az egészségmegőrzést és a fenntartható élelmiszer-fogyasztást – ahogy azt a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® is javasolja. //

Kapcsolódó cikkeink