Hazai superfoodokkal az egészségért és a fenntarthatóságért
A táplálkozásban is egyre több a távoli, egzotikus „superfood”, ám fenntarthatósági és dietetikai szempontból is érdemesebb hazai alternatívákban gondolkodni – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A divatos superfoodok helyett a helyi, szezonális és alacsony ökológiai lábnyomú alapanyagokat preferáljuk
A cikk a Trade magazin 2025/5. lapszámában olvasható.
A superfood kifejezést sem az EFSA, sem az FDA nem ismeri el tudományos kategóriaként, mégis egyre több importált, feldolgozott élelmiszert ruháznak fel ezzel a jelzővel. Pedig a hazai termékek tápanyagprofiljukban gyakran felveszik a versenyt egzotikus társaikkal: a chia helyett ott a lenmag, a goji bogyót kiválthatja a csipkebogyó, a wasabi helyett torma, a kesudió helyett mandula, a quinoa helyett köles. Ezek a helyi, szezonális és alacsony ökológiai lábnyomú alapanyagok nemcsak olcsóbbak, de kevésbé terhelik a környezetet is.
A változatos, minél kevésbé feldolgozott hazai élelmiszerek előtérbe helyezése egyszerre szolgálja az egészségmegőrzést és a fenntartható élelmiszer-fogyasztást – ahogy azt a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® is javasolja. //
Kapcsolódó cikkeink
Hatezren vettek részt az Etesd az Eszed program Fenntarthatósági Kihívásában
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért és az…
Tovább olvasom >A versenyképesség került előtérbe a fenntarthatósággal szemben az EU-ban?
Az Európai Unió fenntarthatósági (ESG) célkitűzései kiemelt prioritások voltak az…
Tovább olvasom >Parázs helyzet
Az elmúlt évek inflációs hatása és az alapvető szükségletek drasztikus…
Tovább olvasom >További cikkeink
MEGJELENT A TRADE MAGAZIN LEGFRISSEBB SZÁMA!
Megjelent a Trade magazin legújabb, 2025/5. száma, amelynek bővített digitális…
Tovább olvasom >Hatezren vettek részt az Etesd az Eszed program Fenntarthatósági Kihívásában
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért és az…
Tovább olvasom >A fenntartható vásárlásért kampányol a SPAR Szlovéniában
Szlovéniában újabb lépést tett a SPAR a fenntarthatóság felé vezető…
Tovább olvasom >