Hay Group: jól keresnek a magyarok

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 01. 12:55

A volt szocialista országok körében a harmadik legmagasabb juttatási csomag Magyarországon jár a dolgozóknak – csak Csehország és Oroszország előz meg minket – derül ki a Hay Group felméréséből.

A volt szocialista országok közül csak Csehországban és Oroszországban kapnak többet bérben és béren kívüli juttatásban a munkavállalók – a lengyelek, a szlovákok, a románok és a balti államok dolgozóinak viszont kevesebb jut, mint Magyarországon.

A Hay Group globális felmérésében 58 ország 12 millió cégének adatai alapján mérte fel a munkavállalók javadalmazási helyzetét a világban. A dolgozóknak jutó béreket és béreken kívüli juttatásokat vizsgálták. Béren kívüli juttatásnak számít például a vállalati autó, a mobil vagy a cafeteriarendszer elemei, de még a vállalat által fizetett képzés is.

Nem meglepő módon Svájcban a legjobb dolgozni, ott a legnagyobb az alapbér, a bónusz és a juttatás összege. Svájchoz képest még Norvégia is jócskán le van maradva a második helyen.

Az eredmények szerint Magyarország a bércsomag egészét tekintve Európában a huszadik helyen áll. A magyar dolgozók javadalmazási csomagja csupán alig több mint ötöde az alpesi országban kereshetőnek. A közvetlen régiónk tekintetében Csehországban és Oroszországban jobb a javadalmazás, mint nálunk, viszont a balti államok, Szlovákia és Lengyelország mögöttünk találhatók.

Magyarországon a béren kívüli juttatás a teljes javadalmazás egyharmadánál kicsivel többet tesz ki. A világpiacon ez nagyon magas arány, a 16. helyet értük el ezzel az értékkel a globális versenyben. A globális felmérés szerint főként a fejlődő országokban helyeznek nagyobb hangsúlyt a készpénz helyett az egyéb juttatásokra.

Ennek egyik oka a státusz jellegű juttatásoknak (például vállalati gépkocsi) tulajdonított nagy fontosság, ami jellemző a fejlődő országokban dolgozó munkavállalók értékrendjére.

A másik ok, hogy ezekben az országokban a multinacionális vállalatok elsősorban költségcsökkentés és az alacsony munkaerőköltség miatt jelentek meg. Így aztán a készpénzes kifizetésnél jóval kisebb adóterhet viselő nem pénzbeni járandóságok komoly költségcsökkentési lehetőséget jelentenek számukra.

Mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak az eddig megszokottnál nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a juttatások vizsgálatára. Hiszen gyakran előfordulhat az, hogy a készpénzben kisebbnek tűnő bérek értékét jóval a piaci átlag fölé emelik a teljes javadalmazási csomag részét képező nem pénzbeni juttatások – hívja fel a figyelmet Jakabos Tünde, a Hay Group javadalmazási üzletágának délkelet-európai vezetője.

A Hay Group tapasztalatai szerint egyébként Magyarországon egyre több vállalat bérpolitikájában és fizetési gyakorlatában figyelhető meg a teljes javadalmazási csomagra fókuszálás és az ezek alapján történő összehasonlítás a versenyképes fizetési csomag összeállításakor. Ez különösen fontos akkor, amikor a bizonytalan gazdasági környezetben a vállalatok a bérköltség jelentős növelése nélkül kell fenntartsák munkavállalóik motivációját és cégük bérpiaci versenyelőnyét.

Európa egyébként világviszonylatban is nagyon jól teljesít, hiszen a globális toplista első tíz helyére csupán Japán (3.) fért be az öreg kontinensen kívülről, az Egyesült Államok például csak a 16. helyen található. Ugyanakkor az is megállapítható a felmérésből, hogy Európa a végletek régiója, hiszen miközben itt találhatóak a legjobb fizetéseket kínáló országok, az utolsó tízben is három európai ország szerepel (Románia, Bulgária és Ukrajna) – közli a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink