Mélyponton a globális bortermelés
Rendkívül gyenge évet zárt az európai bortermelés 2017-ben, amely leginkább a rossz időnek köszönhető – írja az origo. Ezek ellenére a globális kereskedelem virágzik, a fogyasztás is nőtt a tavalyi évben. Utoljára 1957-ben termeltek ennyire kevés bort a Földön.
A gyenge időjárásnak köszönhetően az uniós államok termelése visszaesett, amit nem tudott ellensúlyozni a világ többi régiójának termelése. A 2017-es teljes termelés 250 millió hektoliter volt. Ez az adat 8,6 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyelőtt – írja a Business Insider a párizsi Nemzetközi Borszövetség (OIV) adataira hivatkozva.
A 250 millió hektoliter nemcsak 2016-hoz képest kevés, hanem történelmi mélypontnak számít, ugyanis utoljára 1957-ben volt ennél kisebb a bortermelés,
akkor 173,8 millió hektoliter bor készült.
A három legnagyobb európai termelő:
Olaszország – 42,5 millió hektoliter (-17 százalék 2016-hoz képest)
Franciaország – 36,7 millió hektoliter (-19 százalék 2016-hoz képest)
Spanyolország – 32,1 millió hektoliter (-20 százalék 2016-hoz képest)
A gyenge termés leginkább a tavaszi fagyoknak köszönhető, de az áradások és viharok is megtépázták a legnagyobb borvidékek szőlőtőkéit.
Az Egyesült Államok és Kína bortermelése stagnált, ugyanakkor Dél-Amerika országai vegyes képet mutatnak: míg az argentin termelés a gyenge 2016-os év után 25 százalékkal növekedett, addig Chilében 6 százalékkal visszaesett.
De mekkora a fogyasztás? 2017-ben 243 millió hektoliter bor talált gazdára,
ami 1,8 százalékos emelkedés 2016-hoz képest.
A legtöbb bor az Egyesült Államokban (32,6 millió hektoliter) és Franciaországban (27 millió hektoliter) fogyott.
Érdekesség, hogy a világ legnagyobb exportőrének Spanyolország számít, amely a globális kereskedelem 20,5 százalékért felel. Azonban ez a megállapítás csak mennyiséget tekintve állja meg a helyét, ugyanis értéket tekintve a francia borok exportja nagyobb forgalmat generált, összesen 9 milliárd eurót.
A fogyasztás emelkedettFORRÁS: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO/SHIRONOSOV/SHIRONOSOV
A globális export mértéke 107,9 millió hektoliter volt mennyiségben, míg az értéke 20,3 milliárd euró 2017-ben. Előbbi adat 3,8, utóbbi 4,8 százalékos növekedés 2016-hoz képest. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Mókás éttermi kampány: aki leadja a telefonját, ingyen bort kap
Az észak-itáliai Verona városában található Al Condominio étterem egy különleges…
Tovább olvasom >A borok feldolgozói értékesítési ára emelkedett
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön…
Tovább olvasom >A bortermeléshez nélkülözhetetlenek az alacsony környezetterhelésű technológiák
Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hullámok a cégtrendben – a felszámolások és cégalapítások változó arcai
Csökkenő megszűnések mellett is csökkenő cégszámok a cégtrendben. A cégalapítási…
Tovább olvasom >IGD: A retail média és a hatékonyságnövelés fontos lesz 2024-ben
Az alábbi cikkünkben azt az IGD nemrégiben megjelent előrejelzésében felvázolt öt…
Tovább olvasom >Óvatosan, de tudatosan terveznek a hazai vállalkozások – VOSZ Barométer üzleti hangulatelemzés – 2024. I. negyedév
A bizonytalanság továbbra is erősen érezhető a hazai vállalkozások üzleti…
Tovább olvasom >