Mélyponton a globális bortermelés
Rendkívül gyenge évet zárt az európai bortermelés 2017-ben, amely leginkább a rossz időnek köszönhető – írja az origo. Ezek ellenére a globális kereskedelem virágzik, a fogyasztás is nőtt a tavalyi évben. Utoljára 1957-ben termeltek ennyire kevés bort a Földön.
A gyenge időjárásnak köszönhetően az uniós államok termelése visszaesett, amit nem tudott ellensúlyozni a világ többi régiójának termelése. A 2017-es teljes termelés 250 millió hektoliter volt. Ez az adat 8,6 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyelőtt – írja a Business Insider a párizsi Nemzetközi Borszövetség (OIV) adataira hivatkozva.
A 250 millió hektoliter nemcsak 2016-hoz képest kevés, hanem történelmi mélypontnak számít, ugyanis utoljára 1957-ben volt ennél kisebb a bortermelés,
akkor 173,8 millió hektoliter bor készült.
A három legnagyobb európai termelő:
Olaszország – 42,5 millió hektoliter (-17 százalék 2016-hoz képest)
Franciaország – 36,7 millió hektoliter (-19 százalék 2016-hoz képest)
Spanyolország – 32,1 millió hektoliter (-20 százalék 2016-hoz képest)
A gyenge termés leginkább a tavaszi fagyoknak köszönhető, de az áradások és viharok is megtépázták a legnagyobb borvidékek szőlőtőkéit.
Az Egyesült Államok és Kína bortermelése stagnált, ugyanakkor Dél-Amerika országai vegyes képet mutatnak: míg az argentin termelés a gyenge 2016-os év után 25 százalékkal növekedett, addig Chilében 6 százalékkal visszaesett.
De mekkora a fogyasztás? 2017-ben 243 millió hektoliter bor talált gazdára,
ami 1,8 százalékos emelkedés 2016-hoz képest.
A legtöbb bor az Egyesült Államokban (32,6 millió hektoliter) és Franciaországban (27 millió hektoliter) fogyott.
Érdekesség, hogy a világ legnagyobb exportőrének Spanyolország számít, amely a globális kereskedelem 20,5 százalékért felel. Azonban ez a megállapítás csak mennyiséget tekintve állja meg a helyét, ugyanis értéket tekintve a francia borok exportja nagyobb forgalmat generált, összesen 9 milliárd eurót.
A fogyasztás emelkedettFORRÁS: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO/SHIRONOSOV/SHIRONOSOV
A globális export mértéke 107,9 millió hektoliter volt mennyiségben, míg az értéke 20,3 milliárd euró 2017-ben. Előbbi adat 3,8, utóbbi 4,8 százalékos növekedés 2016-hoz képest. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Ez lehet az oka a vörösbor-fogyasztás drámai visszaesésének
Az elmúlt években világszerte érzékelhető a vörösbor-fogyasztás visszaesése – és…
Tovább olvasom >Alumíniumpalackos bort vezet be a brit Aldi
Április 14-től alumíniumpalackos saját márkás borral bővül az Aldi kínálata…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >A digitális detox a húsvéti böjt idején: az addiktív telefonhasználat sokkal súlyosabb és általánosabb probléma, mint gondoljuk
A húsvéti böjt hagyományosan a befelé fordulás, a lemondás és…
Tovább olvasom >Kegyetlen április fagykárok: akár 100%-os terméskiesés is előfordulhat
Az április eleji tavaszi fagyok ismét komoly problémát okoztak a…
Tovább olvasom >