Hatósági ellenőrzésekre számíthatnak az áruházláncok

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 02. 00:04

Átfogó ellenőrzéssorozatot tervez az áruházláncoknál a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kiszűrése érdekében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) – jelentette be Pintér István főigazgató pénteken Egerben.

"Ezt megelőzően, a regionális fogyasztóvédelmi hatóságoktól bekért adatok alapján felállítanak egy listát a leginkább szabálytalanul eljáró áruházláncokról, és ennek alapján végzik el a vizsgálatot- közölte a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló konferenciát követő sajtótájékoztatón Pintér István.
A főigazgató szerint legkésőbb jövő tavaszra a kormány elé kerül egy – a kereskedelmi vállalkozók által igénybe vehető – képzés tervezete. Ennek keretében 30, 60 és 90 napos kurzusok keretében lehet majd elsajátítani a megfelelő piaci magatartáshoz szükséges ismereteket.
Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője arról szólt, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat ellen hozott jogszabály hatályba lépése óta 2009-ben, a törvény alapján 100 jogsértést tárt fel a hatóság. Ugyanakkor 2010 első félévében már 400 fölé emelkedett a szám.
A jogsértések döntő része a nagy áruházláncok esetében fordul elő. A kiskereskedők általában a jogszabályok kellő ismeretének hiányában vétenek a fogyasztóvédelmi szabályok ellen – mondta a szóvivő.
Kiss Attila, az egri Eszterházy Károly Főiskola mellett működő Egerfood Tudásközpont vezetője emlékeztetett arra, hogy a főiskolán immár 2007 óta működik fogyasztóvédelmi képzés diplomások számára. Februártól immár felsőfokú szakképzés keretében is folyik majd a fogyasztóvédelmi ismeretek oktatása az intézményben – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink