Hatéves csúcson a fogyasztói bizalom Németországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 06. 26. 11:06

A kedvező munkaerő-piaci helyzet és a markáns béremelések hatására hatéves csúcsra szökött Németországban a fogyasztói bizalom.

A GfK piackutató által szerdán közzétett júliusra előretekintő adatok szerint a mintegy kétezer fő megkérdezésével összeállított bizalmi index 6,8 pontra nőtt a júniusi 6,5 pontról. Elemzők változatlan indexértéket vártak.

“Úgy tűnik, hogy töretlen az optimizmus” – értékelt Rolf Bürkl, a GfK elemzője, aki megjegyezte, hogy a bérkilátások tovább javultak a stabil munkaerő-piaci helyzetnek és a kedvező kollektív bérmegállapodások hatására.

A német munkavállalóknak mintegy 6,6 százalékos béremelést sikerült elérniük idén. Az alacsony infláció miatt ez növeli a fogyasztók vásárlóerejét.

A GfK felmérése szerint az első negyedévi erősödés után csökkent júniusban a fogyasztói vásárlási hajlandóság. Nőtt ugyanakkor a nagyobb vásárlásokra, így az ingatlanvásárlásra való hajlandóság, amit – a GfK szerint – erősít, hogy jelenleg kedvező feltételek mellett jutnak jelzáloghitelhez a német állampolgárok.

A GfK megerősítette korábban közölt előrejelzését, amely szerint idén 1 százalékkal emelkedhet reálértéken a lakossági fogyasztás. (MTI Eco, Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink