Hatékonyabb NAV-ellenőrzések

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 26. 10:20

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési rendszerének a legfontosabb elemei a jövőben: célzottan kiválasztott adózók ellenőrzése, a jelenben zajló gazdasági események vizsgálata, az áfára koncentráló adóellenőrzések, az EKÁER, az online pénztárgéprendszer és a nemzetközi adatok beépítése a kockázatok feltérképezésébe.

Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a sajtót arról is tájékoztatta, hogy az elmúlt fél évben kevesebb ellenőrzéssel több kieső költségvetési bevételt sikerült feltárni, mint egy évvel ezelőtt, ráadásul újabb fordulatot jelenthet az online számlázás bevezetése. Idén januárban kezdődött a NAV ellenőrzési rendszerének szerkezeti átalakítása. Az ellenőrzések számának növelése helyett a több forrásból származó adatok és információk elemzésével a kockázatos tevékenységek és kockázatos adózók feltérképezése került a fókuszba. Az évekkel ezelőtt indított, elhúzódó ellenőrzések mintegy 90 százalékát lezárták a NAV munkatársai, és a felszabadult kapacitások a valós idejű gazdasági események vizsgálatára koncentrálódnak. Ez megkönnyíti a színlelt ügyletek tisztázását, a haszonhúzók felelősségre vonását, és növeli a költségvetésnek okozott kár megtérülési esélyét.

Az államtitkár kiemelte, hogy az általános forgalmi adóval kapcsolatos ellenőrzések nagyobb szerepet kapnak, ugyanis meg kell akadályozni a jogalap nélküli kiutalásokat, amelyek jelentős kárt okoznak a költségvetésnek. A székhelyüket áthelyező, illetve a képviselőiket cserélő adózókat szintén kockázatelemzés alá veti a NAV, kiemelt figyelmet fordítva azokra a társaságokra, amelyek cégtemetőkkel kerülnek kapcsolatba.


Az ellenőrzési rendszer fejlesztését új jogszabályok is segítik. Az online pénztárgép és az EKÁER után várható a számlák elektronikus adatszolgáltatásának bevezetése, amely elsősorban a láncolatos áfacsalások visszaszorítására lesz alkalmas. Az új rendszernek köszönhetően az adókülönbözetet még a csalás fázisában felderítheti az adóhivatal. /

Kapcsolódó cikkeink