Hatékony és korszerű hulladékkezelés a SPAR-nál

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 24. 00:07

A SPAR Magyarország Kft. 2010-ben és 2011-ben a környezetterhelés csökkentése érdekében hatékony és jövőbe mutató megoldásokat kíván bevezetni a hulladékkezelés területén is.

Ennek egyik sikeres kezdő projektje – melyet az élelmiszer-kereskedelmi láncok között elsőként alkalmaz – az élelmiszer hulladékok biogáz üzemben történő hasznosítása.
A SPAR Csoport közel 400 üzletet, két logisztikai központot és egy Húsüzemet működtet. Ezekben az egységekben éves szinten 1900 tonna biológiailag lebomló hulladék képződik, melyből az újonnan bevezetett biogáz koncepció eredményeként környezetbarát un. ,zöld energiát’ állítanak elő, valamint csökken a környezetbe kijutó káros anyagok mennyisége is. 
A SPAR a koncepció kidolgozásával és bevezetésével egy hulladékgazdálkodással foglalkozó külső szakértő céget, a Metro Group Asset Kft. bízta meg. A projekt első lépésenként a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai tanszéke tanulmányt készített az élelmiszer hulladékokból történő biogáz előállítására. A kísérletek igazolták, hogy a négy kategóriába sorolt élelmiszer hulladékok – tejtermékek, húskészítmények, zsírfogók iszapja, zöld hulladékok – megfelelő előkezelést követően alkalmasak biogáz üzemben történő hasznosításra, illetve energiatermelésre. A biogáz üzem reaktoraiban lejátszódó bomlási folyamatok (fermentáció) eredményeként keletkező biogázt tisztítják, majd gázmotorokban égetik el. A gázmotorok generátorokhoz kapcsoltan elektromos,zöld energiát’ termelnek, amit az elektromos hálózatba táplálnak vissza. A folyamat hűtéséből származó meleg vizet is hasznosítják – részben a technológia fenntartására, részben pedig az üzemhez kapcsolódó irodaépület és szociális helyiségek fűtésére, meleg víz előállításra.
A fermentálás után visszamaradt masszát bio-trágyaként a környező szántóföldek tápanyag utánpótlására fordítják. A biogáz termelés zárt rendszerben, levegőtől elzárt (anaerob) körülmények között zajlik, így a bomlás során keletkező gázok nem terhelik a környezetet.
A SPAR Magyarország Kft. 2010-ben további hulladékgazdálkodási, energia megtakarítási és környezetgazdálkodási projektek előkészítésén és bevezetésén dolgozik.
Kapcsolódó cikkeink