Hatalmas üzletet jelentenek a kínai háziállatok

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 25. 10:58

Minden évben tízmilliárdokat költenek kedvenceikre a kínai állattartók, és a piac a következő években is jelentős mértékben növekedni fog – mutat rá az Euromonitor kutatócég legújabb tanulmányában.

allateledelAz ország 33 millió macska- és kutyatulajdonosa 2012-ben 7,84 milliárd jüant (298 milliárd forintot) költött állataira, s ez a szám 2017-re a 12,9 milliárd jüant (a 490 milliárd forintot) is meghaladhatja – becsülte a kutatóintézet. A trendet az állatok növekvő száma mellett a változó tartási körülmények is fűtik, egyre többen térnek át például az otthoni kosztról a speciális állateledelre, emellett egyre nő az állatok megértését, fejlesztését szolgáló képzések száma, s mind divatosabbak az állatok szépítő klinikák is.

Az országban a kereslet bővülésével szaporodik az igényeket kielégítő különleges intézmények száma is, Pekingben például már félezer, Sanghajban négyszáznál is több az állatkórházak és a magánrendelők száma, a nagy külföldi cégek egymás után sorra nyitják szakboltjaikat.

A különleges ellátásért meg is kérik az árat a szolgáltatók. Sanghajban, a PetZoo-ban például 400 jüanért (15 200 forintért) nyírnak szőrt. Ez egy átlagos hajvágás árának több mint kétszerese. A kedvencek teljes körű orvosi vizsgálata egy városi klinikán 1500 jüan (57 ezer forint) körül alakul, összehasonlításképpen: ez a külföldiek tartózkodásához szükséges orvosi vizsgálat árának kétszerese. A kedvencmegőrzőkben, vagyis a teljes körűen felszerelt kisállat-hotelekben 100 jüanos (3800 forintos) kezdőártól akár 300 jüanig (11 400 forintig) is felmehet egy éjszakai tartózkodás ára, utóbbi egy városi hostel napidíjával egyenlő.

A tulajdonosok az Euromonitor szerint ugyanakkor nem sajnálják a pénzt kedvenceikre. Jó példa erre az is, hogy az interneten egy kutyák és gazdáik közötti jobb kommunikációt segítő oktatásra hónapokra előre kell helyet foglalni, és a kisállat-hirdetések közt találni olyat is, amely a kutyasétáltatás órabéreként – amennyiben angolul beszél a sétáltató – 200 jüant (7600 forintot) ígér. (Szerencsi Ágnes, MTI)

Kapcsolódó cikkeink