Hatalmas ugrás a kínai hitelkártya-tartozásban

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 02. 00:00

A hat hónapon túli hitelkártya tartozások több mint a duplájára nőttek az első háromnegyed évben Kínában a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte a kínai központi bank.

A Kínai Népi Bank adatai szerint szeptember végéig ezeknek a tartozásoknak az összege elérte a 7,43 milliárd jüant (1,09 milliárd dollár), ami 126,5 százalékos növekedés. A hat havi, vagy annál hosszabb idejű tartozások aránya az összes kártyaadósság állományon belül 3,4 százalék. A második negyedév végétől számítva az emelkedés 0,3 százalékos.
A kínai központi bank most felhívta a figyelmet a kintlévőségek veszélyére, így a hitelkártya üzletág bővítésének kockázataira.
Szeptember végéig a kínai bankok 175 millió hitelkártyát bocsátottak ki, 33,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az első negyedév végén 4,97 milliárd jüanra nőtt a legalább hat hónapos tartozások összege, a második negyedév végén ugyanez a szám a 5,77 milliárd jüan volt. A tendencia nyilvánvaló jele annak a központi szándéknak, hogy a gazdaság élénkítése céljából növeljék a vásárlóerőt és a fogyasztás – írja az Origo.Kapcsolódó cikkeink