Hatalmas pozitív meglepetést okozott a magyar gazdaság

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 13. 00:01

A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján idén az első három hónapban 0,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye 2009 hasonló időszakához képest. A várakozások 2 százalékos visszaesésről szóltak.

Magyarország bruttó hazai terméke 0,1 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 0,2 százalékkal növekedett 2010. első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva.  A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. "A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek" – figyelmeztet a KSH.
A szerda rggel közölt adat hatalmas pozitív meglepetést okozott, hiszen előzetesen arra lehetett számítani, hogy az első negyedévben még jócskán visszaesik a gazdaság teljesítménye. Az mfor.hu által megkérdezett elemzők hétfőn 2-2,5 százalék közötti csökkenést valószínűsítettek, de Suppan Gergely, a TakarékBank szakembere már akkor sem zárta ki a pozitív meglepetés lehetőségét.
Számszerűsítve Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője 2,4 százalékos visszaesésre számított előzetesen, míg Suppan Gergely 2,2 százalékos csökkenést prognosztizált.
A részletes adatokat egyelőre nem közölte a KSH, így nem tudni, hogy miből tevődött össze a nem várt növekedés a gazdaságban. A szakemberek arra számítottak, hogy a lakosság fogyasztása csökkenő ütemben ugyan, de továbbra is mérséklődik.
Pozitívum a nettó export javulása, azaz az elemző szerint továbbra is a külföldi felvevőpiacokon tapasztalható élénkülés húzhatja a magyar gazdaságot. Az ezzel kapcsolatos optimizmust támasztja alá a hétfő reggel megjelent adat, mely szerint márciusban 653 millió euró többletet mutatott a külkereskedelmi termékforgalom – közli az mfor.hu.
Kapcsolódó cikkeink