Hatalmas tőkebevonást tervez a kínai hipermarket-óriás

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 28. 12:35

A Sun Art kínai hipermarketlánc 1,1 milliárd USD értékű elsődleges részvénykibocsátásra készül Hongkongban. A társaság meghatározó tulajdonosa a francia Auchan.

A shanghai bázisú cég – amelynek versenytársa között a Wal-Mart is megtalálható – 1,14 milliárd részvényt tervez kibocsátani 5,65 és 7,2 hongkongi dollár közötti áron.

A Sun Art tavaly 56,2 milliárd jüan árbevétel mellett 1 milliárd jüan (155 millió dollár) profitot termelt – írja a Bloomberg.


A Morgan Stanley szerint a Sun Art a legnagyobb kínai hipermarket üzemeltető a maga 12 százalékos piaci részesedésével, így megelőzi a Wal-Martot, az állami China Resources Enterprise-t és a Carrefour-t.

A kiskereskedő a bevétel feléből új üzleteket nyitna Kínában, 30 százalékot kölcsönök visszafizetésére költene. A társaság ma tárgyalásokat kezd intézményi befektetőkkel, a kibocsátási árat július 7-én állapítják meg, az első kereskedési nap július 25-én lehet.

A Sun Art közlése szerint az Auchan a társaság vezető részvényese, de a részesedés mértékét pontosabban nem határozták meg – írja a tozsdeforum.hu.

Kapcsolódó cikkeink