Hatalmas dohánypari cég jöhet létre

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 24. 11:00

A világ egyik legnagyobb cigarettagyártója, a British American Tobacco (BAT) megvásárolná az egyik versenytársát, a Reynolds Americant – írja a portfolio.hu.

cigaretta

A BAT már most is 42 százalékos tulajdonosa a Reynoldsnak, de most az összes részvényét megvenné további 47 milliárd dollárért. A BAT ajánlata (részvényenként 24,1 dollár készpénz + 32,4 dollárnyi BAT-részvény) részvényenként 56,5 dollárra értékeli a Reynoldsot, ami 20 százalékkal magasabb, mint a Reynolds legutóbbi záróára.
A két cég egyesülésével az amerikai piacvezető és a forgalom és az operatív profit alapján a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett dohánygyártó cége jönne létre. A BAT árbevétele idén 14,7 milliárd font, a Reynolds idei várt bevétele 12,5 milliárd dollár lehet.
Amennyiben egyesül a két vállalat, úgy egy kézbe kerülnek olyan márkák, mint a Dunhill, a Lucky Strike, a Kent, a Pall Mall, a Benson & Hedges, a Rothmans, a Camel, és a Kent.
A BAT egyébként Magyarországon is jelen van leányvállalatán, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-n keresztül.

Annak ellenére, hogy a dohánygyártók működési környezete több országban romlott, a szabályozás szigorodott az elmúlt években, a két érintett dohánycég árfolyama nagyot emelkedett az elmúlt években, mostanra a BAT piaci kapitalizációja 110 milliárd dollárra, a Reynolds piaci kapitalizációja 67 milliárd dollárra hízott. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink