Hat százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 05. 11:05

Hat százalékkal nőtt éves összehasonlításban áprilisban a kiskereskedelmi forgalom Csehországban – közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) pénteken Prágában. A márciusi pontosított növekedési ráta éves szinten 5,9 százalék.

Praga

Áprilisban jelentősen nőtt a forgalom az üzemanyag eladás (7,6 százalék), az élelmiszerek (3,8 százalék) és az iparcikkek (7,4 százalék) terén is. Az autóeladás forgalmának növekedése viszont márciushoz viszonyítva mérséklődött. Míg márciusban ennek a szegmensnek a forgalma éves szinten 14,7 százalékkal, áprilisban csal 7,1 százalékkal emelkedett.

„Csökken a munkanélküliség és mérsékelten, reálisan emelkednek a jövedelmek is, ami pozitívan tükröződik a fogyasztás növekedésében” – kommentálta az adatokat Petr Dufek, a CSOB bank elemzője. Megjegyezte: az áprilisi kiskereskedelmi adatok is azt bizonyítják, hogy az idei gazdasági növekedést elsősorban a háztartási fogyasztás erősödése fogja húzni.

„A statisztikai adatok alátámasztják, hogy újra emelkedik a szupermarketek és a hipermarketek forgalma. A leggyorsabban azonban az internetes üzletek forgalma nő” – mutatott rá Pavel Kulhavy, a PwC Audit társaság elemzője. Áprilisban az internetes szegmens éves szinten 19 százalékkal bővült.

Márciushoz viszonyítva, és minden mellékhatástól megtisztítva, áprilisban a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült.

Elemzők szerint egyértelműen a gazdasági fellendülés jele, hogy a csehek egyre többet költenek a kultúrára, a sportra, és a szabadidős foglalkozásokra. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink