Hat ország nyolcvan kiállítója vesz részt a pécsi Adventi Borszalonon

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 12. 06. 11:17

Hat országból mintegy nyolcvan kiállító kétszáz borral vesz részt a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin évzáró boros-társasági eseményén, az Adventi Borszalonon a baranyai megyeszékhelyen szombaton.

Mint azt a szervezők az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményükben írták, a második alkalommal megrendezendő Adventi Borszalon ideje alatt a pécsi Littke Palace Látogatóközpontban mintegy kétszáz bort lehet megkóstolni a baranyai gasztronómiai termelők finomságai mellett. A rendezvényen adják át a magazin által harmadszor meghirdetett Pannon Borrégió Top 5 elismeréseket, amelyeket az olvasók szavazatai alapján a térség kedvenc pincészetei, éttermei és szálláshelyei kapnak meg.
Az Adventi Borszalonra a Pannon Borrégió, Magyarország és Közép-Európa borászatait hívják meg, idén Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Románia és természetesen Magyarország borait is meg lehet kóstolni. Az eseményen több mint hatvan pincészet italai kerülhetnek a vendégek poharaiba. Délután Németh „Ritmo” Zsolt smooth jazz gitáros játszik, majd a kora esti órákban a Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetemével együttműködésben a Cedar Knoll együttes akusztikus műsorát élvezhetik a borszalonra érkezők. A Pécsi Borozó idén harmadik alkalommal hirdette meg szavazását, az olvasók és a szerkesztőség munkatársainak véleménye alapján alakult ki a régiós kedvencek listája pincészetek, éttermek és szálláshelyek kategóriában. Több mint ötszázan voksoltak, a közönségkedvencek díjait december 7-én, 14 órakor adják át az Adventi Borszalon színpadán. Kiemelték: az Adventi Borszalon részeként valósul meg a második Zé Feszt, a pécsi nemesítésű szőlőfajták éves találkozója, amelyre tucatnyi bortermelő érkezését várják az ország minden régiójából. A Zé Fesztet a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete tavaly rendezte meg először. A rendezvény a Pécsett induló nemesítési folyamatnak állít emléket, amely során Király Ferenc megalkotta a zenit, zefír, zéta, zengő és zeusz nevű fajtákat. Az ország számos borvidékéről érkeznek termelők, akik bemutatják zé-boraikat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink