Hat hónapos mélypontról tértek vissza gabonafélék a tőzsdén a héten

Szerző: Schweiczer Tímea Aina Dátum: 2022. 08. 04. 22:18

A búza ára nőtt, míg a kukoricáé és a szójababé csökkent.

Nemrég még hathavi mélyponton volt a gabona ára a tőzsdén. (Fotó: Pixabay)

A chicagói búza határidős jegyzései csütörtökön emelkedtek, miután korábban hat hónapos mélypontot értek el, mivel a résztvevők várták a híreket az Ukrajnából érkező további gabonaszállítmányokról, illetve egy tengeri folyosóról szóló megállapodásról. A kukorica esett, mivel a piacot továbbra is fékezte a háború sújtotta Ukrajnából származó tengeri export újraindítása, valamint az Egyesült Államok középnyugati részéről kapott, kedvezőbb időjárás előrejelzések. A szójabab is visszaesett, a makrogazdasági bizonytalanság a gabona- és olajos mag piacon is jelen van. A Chicagói Kereskedelmi Tanács (CBOT) legaktívabb búzaszerződése 0,1%-kal emelkedett 0856 GMT-vel, miután február eleje óta a legalacsonyabbra esett, szerdán 7,52 dollárra. Az első gabonaszállító hajó e heti távozása Odessa kikötőjéből, valamint az északi féltekén folyamatban lévő betakarítás enyhítette a búza kínálatával kapcsolatos aggodalmakat, bár az importőrök intenzív kereslete némiképp hozzájárult az árak alakulásához.

Tartós árcsökkenésre számítanak a kereskedők

A szerdán közel hathavi mélypontot elérő nyersolaj szintén rányomta bélyegét a gabona árára, tükrözve a tajvani gyengülő gazdasági kereslettel és geopolitikai feszültségekkel kapcsolatos befektetői aggodalmakat. “A makrokörnyezet a főkönyv negatív oldalán áll, további bearish nyomást gyakorolva az ukrán exportcímekre, jobb amerikai középnyugati esőzésekre és bearish szezonálisakra” – írta a Peak Trading Research egy feljegyzésben. A háború kezdete óta az első gabonaszállító hajót, amely elhagyta az ukrán tengeri kikötőt, szerdán ellenőrizték Törökországban, mielőtt tovább indult volna Libanonba, ez pedig táplálta azokat a piaci várakozásokat, melyek szerint a biztonságos áthaladásról szóló megállapodás értelmében további rakományok követhetik.

Találgatások helyett az előrejelzésekben bíznak az alkuszok

A szójabab és a kukorica kereskedési árára nyomást gyakoroltak az időjárási előrejelzések, amelyek arra utalnak, hogy az elkövetkező héten komolyabb esőzések és a hőség enyhülése is várható az Egyesült Államok középnyugati részén. A kereskedők azonban továbbra is óvatosak és a  figyelmük kezd az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának jövő heti/havi termelési előrejelzései felé fordulni.

agriculture.com

Kapcsolódó cikkeink