Hat éves rekord: száguld az amerikai gazdaság

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 01. 00:01

A kereskedelmi minisztérium tájékoztatása szerint a GDP 5,7%-kal emelkedett, ami jóval felülmúlja a Reuters elemzői által várt 4,6%-os várakozást. A harmadik negyedévben 2,2%-os volt a bővülés. A teljes 2009-es év viszonylatában 2,4%-os visszaesés mérhető

A részadatok közül a készletek mértéke csupán 33,5 milliárd dollárral esett vissza a negyedik negyedévben, a júliustól szeptemberig tartó időszakban 139,2 milliárd dollárral csökkent az érték. Ez a részadat önmagában 3,39 százalékponttal járult hozzá a GDP-hez, ami a legnagyobb mértékű hányad 1987 negyedik negyedéve óta.
Az év utolsó három hónapjában a fogyasztói kiadások 2%-kal növekedtek, ami elmarad a megelőző hónapban regisztrált 2,8%-os pozitív értéktől. Akkor a kormányzat roncsautó csereprogramja jótékony hatást gyakorolt. A negyedik negyedév fogyasztói kiadásai 1,44 százalékponttal járultak hozzá a GDP adathoz. A kiadásokat jelentősen visszavetette a kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzet.
Az üzleti befektetések 2,9%-kal emelkedtek, a megelőző negyedévben 5,9%-os bővülési értéket mértek. Az újlakásépítések jócskán visszaestek, a harmadik negyedév 18,9%-os eredménye 5,7%-ra mérséklődött. Az export növekedése az import felett volt, a nettó export így 0,5 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez.
A recesszió végét jelzi, hogy amerikai gazdaság az elmúlt hat év legnagyobb mértékű emelkedését produkálta a 2009-es év negyedik negyedévében, holott a fogyasztói kiadások és az üzleti befektetések szintje továbbra is alacsony maradt – írja a tozsdeforum.hu.

Kapcsolódó cikkeink